$-miljardärer styr USA

Miljardären Trump omger sig med miljardärer i USA:s rikaste regering någonsin. I den nya administration kommer att finnas täta band med skandalomsusade Goldman Sachs, personer som nu kommer att kontrollera USA:s ekonomi.

Det är ingen hemlighet att miljardären Donald Trump har nominerat den rikaste regeringen som USA någonsin har haft, inkluderat hans nära rådgivare. CBS News uppskattade den sammanlagda förmögenheten hos sju av dem till hundra miljarder kronor.

– Jag antar att det i kretsen finns några stackars dollarmiljonärer men de flesta är miljardärer, konstaterade senator Bernie Sanders.

Många av de nominerade har band till Goldman Sachs, en gång världens största investeringsbank, djupt inblandad i den globala finanskrisen 2008.

Tre av de fyra senaste presidenterna inklusive Trump (inte Obama) har haft tidigare anställda på Goldman Sachs på höga poster. Och inte mindre än sex av Trumps nomineringar har varit anställda på Goldman Sachs.

Nomi Prins, amerikansk författare, har skrivit bland annat ”All the Presidents’ Bankers: The Hidden Alliances that Drive American Power”. I boken pekar hon hur på hur i USA:s 300-åriga historia de stora bankerna och Wall Street alltid varit sammanflätade med den politiska makten. Allt ställdes på sin spets 2008 när president Bush helt tappade kontrollen över landets ekonomi.

I en nyskriven artikel pekar Nomi Prins på hur två Goldman Sachs-personer tillsammans med den federala riksbanken under Trumps presidenttid kommer att kontrollera USA:s ekonomi och finansiella system – och i förlängningen ha ett avgörande inflytande över den globala ekonomin.

En av dem är Steven Mnuchin, finansminister, tidigare bankchef på Goldman Sachs. Som hedgefondförvaltare skapade han sig en förmögenhet på finanskrisen 2008. Han har lovat riva upp regleringarna av banksektorn, som infördes för att förhindra en ny finanskris. Mnuchin saknar politisk erfarenhet men har producerat flera stora filmer i Hollywood. Hans privata förmögenhet är nära fem miljarder kronor.

Världens intresse fokuserades den gånga helgen på cirkusen kring Donald Trumps människorättskränkande migrationslagar, riktade mot främst muslimer från sju länder. Den frågan kan växa till en djup konstitutionell kris i konflikten mellan domstolsväsendet och en alltmer enväldig och auktoritär president, som inte kan det politiska och juridiska spelet och som vägrar att acceptera dess regler.

Frågan är om banden mellan Trumpregimen och Goldman Sachs kommer att väcka lika stora protester. Goldman Sachs har kallats ”den stora vampyrbläckfisken”. Dess tentakler kommer nu att slingra sig över hela jordklotet på ett sätt som få kan föreställa sig, skriver Nomi Prins.

Teckningen av den finansiella bläckfisken av Victor Juhasz.

En reaktion på ”$-miljardärer styr USA”

  1. Och vilka styr Sverige?Med järhand.Vilka täpper till trutar i Sverige?Och dekreterar grötmyndigt publiceringsförbud.Laddade frågeställningar.

Kommentarer inaktiverade.