”Slöja”, huvudduk, huckle …

Jan Björklunds aggressiva utspel mot Ann Linde och mot alla kvinnor som bär slöja, huvudduk eller huckle är fördomsfullt och obehagligt.

Handelsminister Ann Linde har burit huvudduk (slöja) under ett officiellt besök i Iran med statsminister Stefan Löfven och en svensk näringslivsdelegation. Detta har fått liberalernas partiledare Jan Björklund att gå i taket.

I måndagskvällens Aktuellt angrep han sluggande Linde. Genom att bära ”slöja” får Ann Linde den svenska regeringens ambition att vara feministisk att framstå som ett skämt på sociala medier.

Slöja är en symbol för kvinnoförtryck och hederskultur, dundrade herr Björklund, en av en lång rad herrar genom historien som vill bestämma över hur kvinnor klär sig.

För bara någon generation sedan bar svenska kvinnor på landet ”slöja” fast det kallades för huckle. Samma plagg används fortfarande av ,många äldre kvinnor i stora delar av södra Europa.

I ett inledande reportage i anslutning till intervjun påminde Aktuellt om brudslöjan som fortfarande kan ses på många svenska bröllop. Nunnor bär ”slöja”. Har det med kvinnoförtryck och hederskultur att göra, herr Björklund? När drottning Silvia besökte Påven bar hon respektfullt en svart sjal över huvudet. Och så vidare.

Björklund dundrade också om att bilden av Ann Linde med ”slöja” sände en signal till tjejerna i förorterna i Sverige.

Vad gör då inte hans egen aggressivitet mot alla muslimska kvinnor som använder slöja/huvudduk? Björklund skuldbelägger fördomsfullt och han ger indirekt legitimitet åt de grabbar i förorten som får för sig att slita kläder av muslimska tjejer.

Hans okunnighet om seder och klädnormer i andra kulturer är pinsam. Hans fördomsfullhet mot människor som inte ser ut som han själv eller hans närmsta krets är obehaglig.

Ann Linde säger till SVT att främlingsfientlighet och dumhet ligger bakom debatten. Det är lätt att instämma.