Aurora – ”krig” i Sverige

Stoppa Aurora, den väldiga krigsövningen i Sverige i september!

I september utbryter ”krig” i Sverige.  Aurora 17 förvandlar stora delar av Sverige till en ”krigsskådeplats”. Upp till tusen amerikanska elitsoldater kommer att landsättas i Göteborg.

Nato-övningen är den största i Sverige efter det kalla krigets slut. 20 000 soldater från tio länder deltar, bl a Polen, Danmark och USA. Övningen blir den första som genomförs efter det att den svenska riksdagen i somras antog Värdlandsavtalet. Kostnaden för övningen uppskattas till 583 miljoner.

I Värdlandsavtalet nämns inget om kärnvapen. Eftersom kärnvapenmakter varken bekräftar eller dementerar kärnvapeninnehav finns inga garantier för att inte kärnvapen införs i Sverige.

En tredjedel av svenskt territorium kommer att definieras som övningsområde. Särskilda brännpunkter blir hamnen i Göteborg, Gotland och Stockholm.

Ledaren för amerikanska arméns styrkor i Europa, Ben Hodges har tidigare uttryckt önskemål om snabb utplacering av så kallade Patriot luftförsvarssystem på Gotland. Om vapenförflyttningen realiseras kan ingen missuppfatta. Vapnen är riktade mot och ett hot mot Sveriges grannland Ryssland. Ryssland kommer gissningsvis att reagera – och säkerhetsläget i Östersjön kan försämras drastiskt.

Professorn i historia Sverker Oredsson skrev tidigare i Dagens Industri:

Det är dags att kloka diplomater, inte militärpolitiker, ska sätta tonen i sammanlevnaden med Ryssland. Egentligen bör den principiella lösningen inte vara så svår. Väst får erkänna att Krim, som varit en del av Ryssland sedan 1700-talet och som hyser den ryska svartahavsflottan, hör till Ryssland, och Ryssland får förbinda sig att inte trakassera östra Ukraina och inte heller de baltiska staterna.

Fotnot: På onsdag, 15 februari kl 18, inleder jag på Drottninghögs bibliotek i Helsingborg ett ”Samtal om Nato och svensk säkerhetspolitik”. 

Läs mer på stoppaaurora.se.