Riskkapitalbolagens machokultur

Riskkapitalbolagen i Sverige står nu för åtta procent av BNP. En ny undersökning visar att de genomsyras av en stenhård machokultur med nästan inga kvinnor.

Enligt en ny granskning från stiftelsen Allbright är endast 3 av 92 delägare kvinnor i sammanlagt 18 riskkapitalbolag i Sverige, rapporterar SVT i dagarna. Tre kvinnor och 89 män, alltså.

”Som det ser ut nu är bilden av riskbolagen att det är en stor machokultur där det är svårt för kvinnor att hitta sin plats,” säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Riskkapitalbolagen erövrar bit för bit den svenska ekonomin. De äger bolag inom bland annat mode, apotek, välfärd och bygg. Riskkapitalbranschen omsätter nu 300 miljarder kronor vilket motsvarar åtta procent av Sveriges BNP.

Allbright har granskat 18 riskkapitalbolag. Amanda Lundeteg säger till SvD:

– Det var supertufft att få ut informationen. Vanligtvis vid en rapport tar det några månader, det här har tagit dubbelt så lång tid. Man har fått banka på stängda dörrar.

SvD Näringsliv sökte förgäves kommentarer från de två största svenska riskkapitalbolagen, Altor och EQT.

Altor, för att ta ett exempel, har ett 60-tal anställda, men äger fonder värda över 50 miljarder, tre av fyra är placerade i skatteparadiset Jersey. Man äger helt eller delvis 30 företag med 60 000 anställda. Företaget har gjort svindlande affärer när det gäller de privatiserade svenska apoteken, men sålde 2014 Apoteket Hjärtat till Icagruppen för sex miljarder. Det var KD:s dåvarande ledare Göran Hägglund som fixade affären åt Altor och andra. Lurtade blev svenska folket, när statliga Apoteket reades ut.

Tre fjärdedelar av Altors kapital kommer från investerare utanför Norden, över 40 procent från USA.

Många av riskkapitalbolagen har tjänat grova pengar på välfärden. De har fått god hjälp av politiker på olika nivåer som beredvilligt dirigerat skattepengar till riskkapitalbolag som driver sådant som skolor och äldreboenden.

Affärsidén är trivial. ”Marknaden” utgörs av elever, sjuka och äldre. Det är knappast någon marknad med valfrihet för ”konsumenterna” som inte är konsumenter utan medborgare i ett samhälle, vars uppgift borde vara att svara för grundläggande social service.

Till saken hör att svenska pensionspengar investeras i riskkapitalbolagen. Dagens ETC har sökt företrädare för Första och Fjärde AP-fonden för kommentarer – men förgäves.

Fotnot: De granskade bolagen är: Litorina, Priveq Advisory, EQT, IK Investment Partners, Accent Equity Partners, CVC Capital Partners, FSN Capital Partners, Procuritas Partners, Axcel Management, Segulah Advisor, Adelis Advisory, NC Advisory, PAI Partners, Bridgepoint, CapMan, Ratos, Alder, och Altor.

Bilden: Altors grundare Harald Mix. Foto: Tomas Oneborg.