Tiggarna och vårt ansvar

Ska Sverige förbjuda tiggeri? Thomas Hammarberg menar att socialdemokraterna sviker tiggarna.

I dagarna inleds socialdemokraternas kongress. Partiledningen vill skärpa lagen mot tiggeri och göra det lättare att avhysa folk. Förra året sa tidigare statsministern Göran Persson att tiggeriet borde förbjudas helt. Tiggeri ”leder inte till något positivt varken för individen eller samhället”, menade Persson.

Persson är inte ensam. Många socialdemokrater vill att tiggeriet ska totalförbjudas.

Thomas Hammarberg som varit Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter är upprörd och släpper i dagarna för Tankesmedjan Tiden rapportenTiggarna och vårt ansvar”. I en intervju med Dagens ETC säger han att han är ”djupt besviken över socialdemokraternas argumentation”.

Äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér får särskilt hård kritik i rapporten sedan hon 2015 i en DN-intervju sagt att man inte borde skänka pengar till tiggarna.

– Efter det uttalandet och den artikeln så har bidragen i muggarna gått ner, så folk har uppenbarligen lyssnat, säger Hammarberg. Jag tycker det är märkligt att ministrar ger pekpinnar kring hur människor ska använda sina pengar, säger han.

Han menar att de attityder mot tiggarna som vi ser nu är ett resultat av att impulser från sverigedemokraterna har spridit sig i debatten.

I sin rapport ger Hammarberg konkreta förslag till hur frågan om hur de främst romskt-rumänska tiggarna i Sverige ska hanteras. Där heter det bland annat:

• Inled en dialog med myndigheterna i Rumänien och Bulgarien för att skydda minoriteters rättigheter.

• Ge särskilt stöd åt svenska frivilligorganisationer som verkar i EU-medborgarnas hemländer.

• Regeringen bör ta initiativ på EU-nivå för att skydda den fria rörligheten.

• Regeringen bör verka för att skyddet av romska gruppers rättigheter prioriteras på EU-nivå.

• Effektiva insatser måste sättas in från den svenska polisens sida för att motverka kriminella personer utnyttjar eu-migranterna.

• Avhysningar ska enbart kunna genomföras enligt de humanitära och rättighetsbaserade riktlinjer som Europarådets kommitté utarbetat.

Foto: Oskar Kullander/TT

2 reaktioner på ”Tiggarna och vårt ansvar”

  1. Hur skulle det gå om vi förbjuder tiggeri? Jag tänker på Cancerfonden, Läkare utan gränser, Röda Korset och andra organisationer (ofta av välgörenhetskaraktär) som lever på tiggeri. Deras tiggeri sker visserligen via annonser och utskick av inbetalningskort men det kan väl inte spela någon roll, tiggeri som tiggeri. Ett tiggeriförbud måste således omfatta även dessa eller hur?

    1. Det är nog inte riktigt rätt att jämföra Cancerfonden och deras stöd/bidrag från allmänheten som när någon begär ekonomiskt hjälp av allmänheten med en öppen pappersmugg i handen var helst på offentlig plats
      Hur skall jag som givare veta om pengarna i pappersmuggen går till rätt ändamål.

Kommentarer är stängda.