Trump nu också krigsförbrytare

Trumps missilkrig mot Syrien som vedergällning för användningen av stridsgas påminner om historien med George W Bush och hans påstådda massförstörelsevapen.

Trumpadministrationens första månader har varit kantade av det ena fiaskot efter det andra. Att tala om en ”dysfunktionell” administration är att underdriva. Kaos är mera rättvisande begrepp.

De nya lagarna om inreseförbud för muslimer – eller medborgare i ett antal huvudsakligen muslimska länder, har stoppats tills vidare av rättrådiga domare.

Den stora sjukvårdsreformen, Trumpcare, som skulle ersätta Obamacare, stötte på politiskt motstånd inom det republikanska partiet och havererade. Besparingarna inom sjukvården skulle ha använts till att finansiera särskilt kraftigt ökade militära utgifter. Frågan är om budgeten också är i fara nu.

I veckan har senatsförhör genomförts med Trumps nominerade domare, med en lång karriär som konservativ republikan, Neil Gorsuch. När det stod klar att demokraterna kunde blockera beslutet använde sig den republikanska majoriteten i senaten av något som kallas ”the nuclear option”, man ändrade på de regler som funnits under sextio år för att utse domare till Supreme Court, där det krävts en majoritet med 60 röster mot 40. Med enkel majoritet valdes så Goruch och kommer att sitta på livstid.

I de flesta demokratiska länder skulle ett beslut av så stor vikt att det påminner om en grundlag inte kunna ha tagits från ena dagen till den andra. Men i Trumps USA är allt möjligt. Också en osannolik och obehaglig politisering av högsta domstolen, vars inflytande spelat en viktig roll i konstitutionens maktfördelning. Nu kommer den verkställande makten (presidenten) att behärska domstolen.

I dag fredag vaknar Europa  med rapporter om att Trumpadministrationen angripit den syriska flygbasen Shayrat, 15 mil norr om Damaskus med 59 Tomahawkmissiler. Sex människor dödades. Aktionen var ett klart folkrättsbrott eftersom FN inte fattat något beslut och frågan om gasattackerna i veckan inte utretts, läs vidare här. Och minns George W Bushs lögner om massförstörelsevapnen i Irak.

Det hela skedde medan Trump själv åt middag (bilden nedan) med Kinas president Xi JinpingMar el-Lago, hans privata lyxklubb i Florida, världspolitik och krig blir en såpopera.

Det verkar som om den amerikanske presidenten efter sin inledande ämbetstid tröttnat på inrikespolitikens komplicerade turer. Nu vill han som ”handlingskraftig” överbefälhavare ge sig själv en historisk roll, mannen som slutligen krossade IS, som fick bort Assad från presidentposten i Syrien, presidenten som besegrade ”ondskan” i Iran, som ”löste” mellanösternkonflikten …

Till vilket pris?

I medierna, SVT lika mycket som CNN, hyllas nu Trump som den modige beslutsfattaren som slog tillbaka mot de krigsförbrytare som använt gas mot sin egen befolkning. Ska Trump nu förvandlas till hjälte i medierna?

För de som förmår hålla huvudet klart framstår det tydligt att Donald Trump nu inte bara är en egocentrisk lögnare och psykopat utan också en krigsförbrytare. Bakom honom finns mäktiga krafter som driver utvecklingen.

4 reaktioner på ”Trump nu också krigsförbrytare”

 1. Den konfrontation mellan USA och Ryssland som är under uppseglande i Syrien är mycket farlig. Sven Hirdman och även fredsforskaren Jan Öberg fruktar att vi är på väg mot en ny ”Kubakris”. Vi som kommer ihåg vet att världen stod ytterst nära randen av ett kärnnvapenkrig. Därför är det beklagligt att svenska media så ensidigt och helhjärtat ställer sig bakom USAs missilattack mot syriska styrkor. Jag tycker Jan Öberg har rätt när menar att USA måste tydligt klargöra sina långsiktiga mål med Syrien och Mellersta Östern. Sverige kan förhoppningsvis göra en insats i säkerhetsrådet och få parterna till vettiga samtal. USA kan inte ställa ultimatum att Al Assad ska avgå. Här behövs inspel från alla parter för att lugna ner spänningarna. Svenska media har en viktig roll i att spegla allvaret i den nya situation som uppstått. Krisen kan fort löpa iväg utan kontroll. Man törs inte tänka på vad som händer om ryska eller amerikanska stridskrafter oavsiktligt börjar beskjuta varandra.

 2. Svensk medias ställningstagande är inte förvånande. De har genom åren stött västvärldens terror i Mellanöstern. De backade upp USA:s och dess vasallers angrepp på Irak, de mer eller mindre jublade över störtande av Khadaffi och de har helhjärtat slutit upp bakom Saudiarabien, Qatar och Turkiets och västvärldens stöd till terroristerna i Syrien. Vi skall inte heller glömma hur de också stödde USA/Natos angrepp på Serbien. Att förvänta sig att de skall kunna ge en acceptabel bakgrundsförklaring till den terror som nu även drabbar Sverige kan man ju inte förvänta sig.

 3. I lördags skriver HD på ledarsidan att USA folkrättsvidriga angrepp på Syrien ”…var försvarbart i sig…”. Det enda som bekymrar dem är att det hotar ”säkerheten i världen”. Med dessa fyra ord försvara ledarsidan brottet mot folkrätten, att inte angripa ett annat land om man inte själv är angripen. Detta är ju inte någon bagatell, utan något som är ett skydd för alla länder. Framförallt små länder som Sverige. Men ledarsidan försvarar ju också USA terror och är på detta sätt en medlöpare till terrorism. Det är något att tänka på i dessa dagar.

  1. Trump motiverade i TV angreppet med att han inte kunde se hur ”vackra syriska barn” dödades av gas. Det var ännu en av hans cyniska lögner.
   För ett år sedan, under valkampanjen hette det:
   ”Jag har absolut inga problem med att titta syriska barn i ögonen och säga åk hem”.
   Nu vill han med lagen om travel ban förbjuda alla syriska flyktingar att komma till USA. Han menar att flertalet är jihadister.
   Bombningarna av Syrien gjordes inte av medkänsla med det syriska folket – utan för att han själv skulle kunna visa handlingskraft som överbefälhavare och vända bort uppmärksamheten från alla interna problem.Det är häpnadsväckande att USA:s folkrättsliga bombningar fått stöd av så många i väst, också av en av SVT:s ledande kommentatorer.

Kommentarer är stängda.