Italiensk vardag och skånska kuster i svartvitt

Dunkers kulturhus visar Italia, med italienska vardagsbilder, tagna av tre gatufotografer, Anders Petersen, Martin Bogren och Lorenzo Castore. Galleri Moment i Ängelholm ställer ut en vandrande landskapsfotograf, John S Webbs bilder från Skånes kuster. Allt i svartvitt.

Anders Petersen kan nog räknas till veteranerna i modern svensk fotografi. Han hörde också på tidigt sjuttiotal till kretsen kring fototidningen Aktuell Fotografi, som gavs ut i Helsingborg, hade redaktion två trappor upp i en lägenhet vid Sundstorget och under några år var nära nog ett centrum för svensk fotografi, med eldsjälen Jan Olsheden i centrum.

Det var också Aktuell Fotografis unika fotoboksförlag Fyra förläggare som gav ut (1973) Petersens allra första fotobok ”Gröna Lund” med text av Jan Stolpe.

Nu visar Dunkers fotoutställningen Italia, med svartvita bilder av Anders Petersen svenske Martin Bogren och italienske Lorenzo Castore. Det är en generös fotoutställning, som kommer att visas hela sommaren.

Utställningen är på många vis en  hyllning av den analoga fotografin, före digitalkamerans tid (även om jag gissar att många av bilderna har kommit till digitalt). Det är nästan så att doften av framkallare och fixeringsvätska gör sig påmind i luktsinnet.

Alla tre fotograferna arbetar med svartvita kopior, som visas utan bildtexter. De är ofta sensuella och visuellt uttrycksfulla foton från italienskt vardagsliv. Det handlar egentligen mindre om Italien och mera om Livet, med stort L, dokumenterat av tre ”gatufotografer”, som närgånget med kameran registrerat Människans och Kärlekens villkor.

Anders Petersen gick i Christer Strömholms fotoskola – och nog vilar Strömholms ande över den här utställningen, också i många av de båda andra fotografernas sätt att använda kameran som öga.

Vernissagen i fredags var mer än välbesökt. Det här är en utställning som kommer att locka en stor publik och gärna kan besökas många gånger, inte för att den är svårtillgänglig utan för att här finns så mycket att se och upptäcka.

Bland besökarna på Dunkers i fredags fanns flera fotografer från pionjärtiden med Aktuell Fotografi, som Ralph Nykvist, som tillsammans med Anders Petersen gjorde den klassiska fotoboken Karnevalen i Venedig (1991) och John S Webb. Båda de sistnämnda levde på den tiden i Helsingborg, men har som så många andra flyttat till Malmö.

John Webb har just nu (till 6/5) en fotoutställning på Galleri Moment i Ängelholm, där han visar bilder från sin helt nya fotobok ”Skåne Kust/Coast”, bilder tagna från många och långa vandringar längs allt vad skånska kuster heter.

De tre fotograferna på Dunkers är vandrande gatufotografer, i vars bilder människan ofta står i centrum. John är en vandrande landskapsfotograf. Människan är mest frånvarande i hans bilder, som avläser naturens och landskapets former.

Fotnot: Bilden överst, foto Anders Petersen, därunder foto Martin Bogren. Bilden härunder av John S Webb, från hans  ”Skåne Kust/Coast”.

En reaktion på ”Italiensk vardag och skånska kuster i svartvitt”

Kommentarer är stängda.