Osäkert som ett brev på posten

Postnords vd vill höja portot till tio kronor för att lösa företags ekonomiska kris till följd av företagsekonomisk vanvård.

Illa genomförda privatiseringar av statligt ägda företag har gång på gång till slut fått betalas av medborgarna, inneburit fördyrningar och försämrad service. Det gäller också posten som under många år omorganiserats för att kunna privatiseras och säljas ut.

Nu har Postnord drabbats av kris efter kris till följd av dåliga affärer, där sammanslagningen med den danska posten är den som varit värst. Den förste april höjdes portot på inrikes brev från sex till sju kronor. Nu vill Postnords VD Håkan Ericsson höja portot med ytterligare en krona. I en intervju med SVT utesluter han inte att portot snart kan uppgå till 10 kronor för ett vanligt brev.

Ett fungerande samhälle behöver ett fungerande postväsende, liksom fungerande sjukvård, järnvägar, skolor och annan samhällsbärande infrastruktur. Länge var det en omskrivning på att något fungerade som det ska genom att tala om att något var ”Säkert som ett brev på posten”.  Det innebar en löftesrik spådom om att ens angelägenhet var i trygga händer.

I dag har det mesta av den infrastruktur vi tidigare tog för självklar manipulerats sönder. Posten har plundrats av ägare och ledning. Vanvård har präglat skötseln av företaget.

Totalt har nio personer i ledningen över 3 miljoner kronor i årslön. Vd Håkan Ericsson fick sin lön höjd med 300.000 kronor från 9,1 till 9,4 miljoner kronor. Den totala ersättningen för 2016 hamnade på 12,3 miljoner kronor.

Och under åren har ägarna, de två regeringarna i Sverige och Danmark via styrelsen år efter år valt att plocka ut pengar ur bolaget i form av utdelningar. Totalt utbetalades mellan 2010 och 2014 drygt tre miljarder kronor.

En reaktion på ”Osäkert som ett brev på posten”

  1. Viktig och brådskande kommunikation sker i dag digitalt. Snart sker all kommunikation den vägen. Paketutbärning sköts på en konkurrensutsatt marknad. För vems skull finns Postnord då?

Kommentarer är stängda.