Dunkers sover Törnrosasömn

Bypolitiker och inkompetenta tjänstemän tog för tio år sedan makten över Dunkers kulturhus, som sedan dess mest sovit en törnrosasömn. På torsdagen fyller Dunkers 15.

Dunkers kulturhus skulle bli ”ett av de mest omfattande kulturprojekten i Norden” hette det under arbetet med vad man hoppades skulle bidra till att ge Helsingborg en ny identitet, liksom universitetsfilialen Campus som kom till vid samma tid. Gränsstaden Helsingborg skulle förvandlas till kulturens och kunskapens stad.

Dilemmat var redan från början att huset finansierades med donationsmedel men att verksamheten skulle finansieras med skattemedel.

Inför invigningen av Dunkers för precis 15 år sedan undrade jag på HD:s kultursida:

”Finns det verkligen en tillräckligt stor vilja inom kommunen att leva upp till kulturella ambitioner med en helt ny kvalitetsnivå? Fan trot.”

De första fem åren med Niels Righolt som chef fungerade Dunkers som ett orkanöga i den blåsiga småstadens kulturliv på ett sätt som med råge överträffade mina förväntningar.

Men säg mig den glädje som varar. Righolt avskedades då han var på semester lagom till husets femårsjubileum. Hans självklara mandat att ansvara för hela huset slaktades, styckades upp och såldes på rea.

Bypolitiker och inkompetenta tjänstemän tog makten över kulturhuset. Det skulle vara familjevänligt och ofarligt, absolut inte rycka tag i och gestalta tidens frågor. Anslagen skars ner drastiskt. I brist på pengar visades samma utställningar halvårsvis eller mer.

Den ena chefen efter den andra avskedades under ofta förnedrande former. Dunkers förvandlades till en pinsamhet.

Ytterst beror utvecklingen förstås på det magnifika kulturella ointresset hos de politiker som styr Helsingborg. Nu är det Sea U och slikt som ska ”sätta Helsingborg på kartan”.

I morgon torsdag fyller Dunkers 15 år – och saknar chef, som så ofta, en återkommande melodram i repris efter repris.

Det är lätt att både vara förbannad och sörja förlorade möjligheter. Och svårt att hoppas på att kulturhuset ska återuppstå ur nuvarande Törnrosasömn.