Tennis som dans med hundra bollar

Under helger i maj bjuder Dunkers på Smashing, lekfull kortdans i tidigare turistbyråns lokal.

En välriktad smash kan leda till game, set och match på tennisarenan – om den träffar marken innanför linjerna. I tjugominuters-matchen Smashing på Dunkers är det inte så enkelt. Linjerna på planen är inte alls efter reglerna utan sneda. Det finns inte ett nät utan tre, inte en gul boll utan hundratals. På alla står det Tre Torn.

Smashing är en lekfull balett med engagerade dansare, Sara Ekman och Jonas Svensson. Tillsammans med musikern Ola Simonsson använder de sig av tennisens formspråk, vränger det ut och in, jagar en boll som sitter fast på en pinne.

Mänskligt mjuka rörelser avbryts allt som oftast av en iskall högtalarröst, spelets diktator, som påminner om den ordning och reda som bör gälla på en tennisplan. När ett skyfall drar in över planen, inte som vått regn utan som ljudet av piskande regn, är det inte mycket att göra.

För den som vill lägga in egna funderingar kan jakten efter bollen vara som strävan efter lycka. Och hela matchen, alla regelbrott, påminner om den ständiga kampen mellan inskränkande ordning och befriande kaos. Eller möjligen tvärtom, för den som är lagd så.

Nåja, det duger gott att bara se och häpet glädja sig åt en inspirerande minibalett. Också med tanke på att det är långt mellan tillfällena att se professionell dans i Helsingborg.

Föreställningen påminner om att Dunkers kulturhus – och det mesta av stans kulturliv – byggts av medel från Dunkerfonderna, som i sin tur skapades av Tre Torns framgångar med gummiprodukter, alltifrån galoscher till tennisbollar.

Det är högst konkret den gamla vanliga visan, råvaror från tredje världen och ekonomisk tillväxt och kultur i de rika länderna.

Smashing följs av ytterligare en kortföreställning, i fotoutställningen Italia en trappa upp. De tre dansarna framför en performance tillsammans med danselever från Helsingborgs kulturskola.

Under Anders Petersens bilder av Dolce Vita i Italien dukas ett långbord upp, det blir fest på italienska med (symbolisk) mat, musik och dans, där vi i publiken också blir upp- och inbjudna.

Fotnot: Smashing ges under ytterligare två helger i maj, 13 – 14/5 och 20 – 21/5, kl 12 och kl 15. Performancen i Italia följer samma dagar kl 13. Det är fri entré till danserna, som en del av Dunkers 15-årsfirande. Missa dem inte!