USA vill att Danmark ska fördubbla Nato-anslagen

Marinkårsgeneralen Jim Mad Dog Mattis, USA:s försvarsminister, besökte på måndagen Danmark. Han krävde att danskarna ska fördubbla anslagen till Nato och sända fler soldater till Afghanistan. Bilderna från Irak, där Mattis deltog i förstörelsen av Falluja och var ansvarig för bröllopsmassakern i Mukaradeeb.

Kommer Trumps USA att hetsa Nato-länderna till kraftigt höjda militäranslag och militariserade samhällen? Allt tyder på det. På måndagen fick Danmark besök av Trumps försvarsminister Jim Mattis som ställde just de kraven på Danmark. Plus fler danska soldater till Afghanistan.

Danska regeringen är redo att kraftigt öka försvarsutgifterna sa danska försvarsministern Claus Hjort Frederiksen idag, uppger Sveriges Radio.  Ministern duckade dock på frågorna om när och hur mycket.

Dock säger den danska regeringen att man kan tänka sig att skicka fler danska soldater till Afghanistan, utöver dagens 99. Förslaget får stöd av socialdemokraterna, noterar Danmarks Radio.

Danmark lägger i dag en procent av sin BNP på Nato. Trumps USA vill att alla Natoländer ska bidra med två procent, för danskarnas del en fördubbling.

Vem ska Danmark kriga mot? Vilken är den stora fienden för danskarna? Vilket hot är så överhängande farligt att sådant som  skolor, sjukhus och vad det nu kan vara ska offras för fler pansarvagnar och stridsflygplan? Och varför ska unga danska soldater gå i krig för Trump i det så sargade Afghanistan?

I rapporteringen nu glömmer man vad för person denne Jim Mattis är. Som hårdför marinkårsgeneral gick han under namnet Mad Dog Mattis. I strikt mening är Mattis krigsförbrytare genom sitt deltagande i USA:s folkrättsstridiga krig mot Irak.

Under Irakkriget 2003 var Mad Dog Mattis generalmajor och ledde Första Marindivisionen. Han spelade en avgörande roll i krigets blodigaste slag om den historiska irakiska staden Falluja. Stora delar av staden med mellan  200,000 och 350,000 invånare förstördes. Antalet civila dödsoffer var högt. 90 procent av stadens invånare tvingades fly. De flesta av stadens moskéer förstördes, ”de innehöll vapenlager” hävdade amerikansk militär, enligt Wikipedia.

Som om inte det vore nog. Denne Mattis beordrade i gryningen en majdag 2004 ett massivt bombanfall mot ett hus nära den syriska gränsen. 42 civila dödades vid det som kallades Mukaradeeb bröllopsfestmassakern.

Mattis förnekade cyniskt att det skulle ha rört sig om ett bröllop:

”How many people go to the middle of the desert … to hold a wedding 80 miles (130km) from the nearest civilization? These were more than two dozen military-age males. Let’s not be naive.”

Nyhetsbyrån Associated Press presenterade tydliga bevis för att det rörde sig om ett stort bröllop. I en artikel i The Guardian namngavs flera av de mördade bröllopsgästerna och musikerna.

Denne krigsförbrytare är nu försvarsminister i Trumps regering. Han menar att Iran är USA:s huvudfiende i Mellanöstern, ”farligare än IS”.

Bilderna: Amerikanska marinkårssoldater, under befäl av Jim Mad Dog Mattis, går in i Falluja i november 2004. På den andra bilden talar Mattis med marinkårssoldater i Irak 2007.