Nato och Sverige ska ”avskräcka Ryssland”

Natos överbefälhavare i Europa Curtis Scaparotti (t h på bilden) har deltagit i ett seminarium i Stockholm om Sverige och Nato och ”det ryska hotet”. Generalen har deltagit i krigen i Irak och Afghanistan och menar att Nato bör beväpna den ukrainska armén.

Under den gångna veckan har den svenska Försvarsmakten haft ett tvådagarsseminarium. Diskussionerna har fokuserat på två frågor:

• Ska Sveriges försvar ha ett ökat samarbete med USA och Nato?

• Hur är synens på Rysslands militära agerande?

Värd vid mötet var Sveriges Överbefälhavare Micael Bydén. Bland gästerna har främst märkts Curtis Scaparotti, sedan ett år Natos överbefälhavare i Europa.

Scaparotti, en fyrstjärnig general, var under Irakkriget (juli 2003 till juli 2004)  biträdande befälhavare för 1:a pansardivisionen, som bland annat ansvarade för Bagdad. 133 av divisionens soldater stupade under perioden, uppger Wikipedia. Antalet irakiska offer och siffror på civila döda har jag inte kunnat finna. Han har också tjänstgjort som befälhavare i Afghanistan 2008 – 2010.

För ett år sedan uttalade sig Scaparotti i Washington Times för att Nato ska förse regimen i Ukraina med vapen i kampen mot proryska separatister i Östra Ukraina.

Om Scaparotti fått igenom sitt förslag hade kriget i Ukraina också högst konkret blivit en svensk uppgift, om Sverige varit medlem i Nato.

I Sveriges Radios rapportering från mötet talas det om ”en alltmer instabil Östersjöregion”. På en gemensam presskonferens slog Bydén och Scaparotti fast att ”läget kring Östersjön har försämrats på grund av Rysslands agerande i bland annat Ukraina”.

Ingenstans i nyhetsrapporteringen finns reflexioner om att också Nato-sidans agerande på ett kusligt sätt bidrar till ett försämrat säkerhetsläge kring Östersjön. Ingenstans talas det om förtroendeskapande kontakter och icke militära åtgärder, bara om avskräckande militära muskelmanifestationer.

I stället citeras Scaparotti i Dagens Nyheter så här:

”Sveriges nära samarbete med Nato-länderna bör avskräcka Ryssland från angrepp.”

Närmast på tur står övningen Aurora 17 under veckorna 37 – 39, den största militära övningen i Sverige efter det kalla krigets slut. 19 000 svenska soldater deltar. 1000 amerikanska soldater placeras på Gotland, andra amerikanska trupper luftlandsätts över Göteborg. Också Stockholm och Mälardalen blir övningsområden.

Avsikten är, heter det, att ”öva förmågan att möta ett angrepp mot Sverige”.

Ingen frågar varför Sverige skulle angripas (av Ryssland, som är Nato otroligt militärt underlägset, i ett krig utan kärnvapen).

Två år senare väntar den stora flygövningen Northern Flag som arrangeras här 2019 av USA och Sverige.

Vid den tidpunkten kan Sverige vara ett Natoland, om de borgerliga vinner valet 2018. Moderaternas försvarspolitiske talesman Hans Wallmark har sagt att ett sådant beslut kan fattas med enkel majoritet i riksdagen, på liknande vis som när värnplikten avskaffades med några få rösters övervikt.

Wallmark har också motsatt sig tanken på en kärnvapenfri zon i Sverige. Han fruktar att det skulle kunna hindra svenskt Natomedlemskap, sa Maj-Britt Theorin när hon talade i Helsingborg.