Dandyn Dardel i Malmö

Nils_Dardel_Doende_dandyn

Moderna museet i Malmö visar en heltäckande utställning med verk av Nils Dardel, dandyn i den svenska konsten.

Dardel_Senlis_1913Den döende dandyn, där ligger han, på Nils Dardels kanske mest berömda målning, dandyn som andas sina sista suckar omgiven av en sörjande man och tre förtrollade kvinnliga väsen. Dardel var 25 år när han målade den 1913, just före det första världskriget. Nu visas bilden i Malmö, tillsammans med hundratalet andra verk av Dardel som avled 55 år gammal 1943 och i dag räknas som en av de mest folkkära svenska konstnärerna. Det är den största Dardelutställningen sedan 1980-talet.

Moderna museet i Malmö hade i helgen vernissage på utställningen ”Nils Dardel och den moderna tiden”, (pågår till och med 6 september) tidigare visad på Moderna i Stockholm.

Dardels verk står i konflikt med den tid han lever i, läser jag i utställningsintroduktionen. Han var dadaist, surrealist och naivist i sitt formspråk, en romantiker som använde sig av sagor och myter. Dardel både förfördes och förfärades av den moderna tiden. Kanske är hans porträtt utställningens starkaste verk.

Utställningens curator John Peter Nilsson skriver:

”I sina verk framhäver han privatlivet och moderna självständiga individer i ett rollspel som handlar om hur identiteter kan skapas och omskapas. Precis som han själv skapat sin egen persona – den demokratiske dandyn.”

här skrev Linda Fagerström på lördagens kultursida i HD om Dardelutställningen.

Bilden ovan: Gata i Senlis, 1913. Härunder: Begravning i Senlis, 1913.

Dardel_webb_5