Koch-miljardärerna bakom Trumps beslut att lämna Parisavtalet

Fossilbränslemiljardärer drev igenom Trums beslut om att USA ska lämna Parisavtalet.

USA är den stora förloraren när landet lämnar Parisavtalet om klimatet. Eller som tidskriften Foreign Policy skrev, “If Trump Dumps the Paris Accord, China Will Rule the Energy Future.”

En majoritet av amerikanerna i de flesta av landets delstater ville att USA skulle fortsätta att arbeta för Parisavtalet, skriver The New Yorker. Trots detta segrade en fram till nu ansiktslös ”minoritet, konstaterar tidskriften.

Men i söndags avslöjade New York Times att Trumps beslut är det mest häpnadsväckande exemplet i modern amerikansk politisk historia hittills på hur storföretag kan köpa inflytande.

Tidningen syftar på bröderna Charles D och David H Koch, två Kansasmiljardärer och bland USA:s rikaste personer. De äger en kedja av oljeraffinaderier som kan hantera 600 000 tunnor råolja per dag och som därtill via dotterbolag kontrollerar 6500 km oljepipelines i USA.

Under den gångna helgen talade förre vicepresidenten Al Gore om ”dark money” från oljeföretagen, som förklaring till Trumps beslut. John Kerry, tidigare utrikesminister, skällde i NBC upprörd ut Koch-bröderna för deras roll när det gäller Parisavtalet.

Trump är för omvärlden ansiktet bakom USA:s nya politik, skriver The New Yorker. Men de som i realiteten drivit igenom beslutet är Kochbröderna och andra donatorer från fossilbränsleindustrin. De får nu betalt tillbaka för sina bidrag till Trumps presidentvalskampanj.

Förlorare är inte bara USA – utan mänskligheten.

Bilderna: Amerikanskt kolkraftverk. Bröderna Koch.