Färre svenskar vill gå med i Nato

Fem procent färre svenskar, nu 33 procent, vill ha ett svenskt Natomedlemskap, jämfört med för ett år sedan.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har undersökt svenska folkets inställning till Nato-medlemskap sedan 1994. Andelen som vill ha ett svenskt Natomedlemskap har 2016 minskat till 33 procent mot 38 procent år 2015, skrev tre forskare på DN-debatt i fredags, Joakim Berndtsson, Ulf Bjereld och Karl Ydén.

35 procent tycker att Natomedlemskap är varken bra eller dåligt, medan det som är mot har ökat något från 31 till 32 procent.

Attityden mot Natomedlemskap skiftar kraftig beroende på partitillhörighet.  Liberalerna har högst andel Natoentusiaster, tätt följda av M, KD och SD. Den största enskilda förändringen finns inom Centerpartiet, där andelen anhängare av svenskt Natomedlemskap minskat med 17 procentenheter, från 52 till 35 procent på bara ett år.

74 procent av svenskarna menar att det är ”viktigt att Sverige har ett starkt militärt försvar”. Samtidigt har stödet för värnplikten ökat kraftigt, från 51 procent 2015 till 62 procent 2016.

Höstens militära storövning Aurora 17, med 19 000 svenska soldater, genomförs 11/9-1/10 2017. Övningen är den största i Sverige sedan försvarsmaktsövning Orkan som hölls 1993.

Särskilt iögonfallande är det stora engagemanget från USA som deltar med ett mekaniserat skyttekompani med A1 Abrams stridsvagnar och Bradley stridsfordon, ett luftvärnsförband med Patriot-system, ett luftburet kompani, fyra attackhelikoptrar av modell AH64 Apache, samt med ”diverse örlogsfartyg och marinflyg”.

Övningen kommer i praktiken att påminna om vad ett svenskt Natomedlemskap innebär, förutom den kraftiga höjning av medlemsländers försvarsanslag som USA nu kräver, vilket skulle kräva stora omställningar av den svenska ekonomin.

2 reaktioner på ”Färre svenskar vill gå med i Nato”

  1. Trots den stora tveksamheten till Nato som svenska folket ger uttryck för så driver försvarsminister Hultqvist och regeringen på ett allt närmare samarbete med Nato och USA. Natoförband deltar också i Northern Coast övningen i 8 – 21 september i år. Varför driver regeringen denna linje som saknar folkligt stöd?

    1. Christer, det kan man verkligen fråga sig. Det oroväckande/kusliga är inte minst att man från moderaternas sida sagt sig vara beredd att låta frågan om svenskt Natomedlemskap avgöras genom en omröstning i riksdagen med enkel majoritet.

Kommentarer är stängda.