Arseniken i riset

arsenik-jpg

I förra veckan kom ett förfärande livsmedelslarm från SVT, om höga arsenikhalter i rader av risprodukter, också tillverkade för barn.

Indien-ris

SVT:s larm om att det finns arsenik i sex av tio risprodukter i Sverige förfärar. Nu varnas föräldrar och avråds från att ge ris till mycket små barn. En av producenterna har redan tryckt de förpackningar som kommer att finnas i affärerna i vecka 20, med ny text, ”lämplig som en del i en varierad och hälsosam kost från sex års ålder och uppåt”.

Lämpligt med lite arsenik om också små mängder arsenik kan vara cancerframkallande?

I SVT:s undersökning nämns inget om var det arsenikhaltiga riset odlat, om det är i USA eller i Asien. Däremot hävdas att arseniken inte kommer från bekämpningsmedel och bara i enskilda fall från miljöföroreningar. Man hänvisar till Livsmedelsverket.

”Arseniken finns naturligt i berggrunden och i vattnet, vilket gör problemet svårt att åtgärda på plats. Ris har visat sig ha en ovanligt stark förmåga att ta till sig arseniken.”

I stora delar av Asien, som i Indien och Kina, spelar riset en enorm roll som basföda. Om det är hälsovådligt finns risk för en fruktansvärd katastrof eftersom många människor äter väldigt mycket ris.

Jag vill inte ha arsenik i mitt ris. Varför kan inte myndigheter på olika nivåer och i olika länder specificera vilka produkter det handlar om och vilka odlingsområden som har arsenik i berggrunden?

Miljarder människors hälsa står på spel liksom miljarder dollar, de risproducerande företagen är gigantiska. De amerikanska företagen har tidigare betett sig hänsynslöst mot bland annat indiska odlare genom att vilja ta patent på växtförädlade och genmodifierade rissorter.

En reaktion på ”Arseniken i riset”

  1. Hej Sören! Skulle du kunna tänka dig att invigningstala vid Cultura Gymnasiums årliga FN-rollspel i Helsingborgs Folkets Hus (stora salen) onsdag 2015-03-11 kl 08.45? (Temat är naturligtvis fred, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.) Hoppas på det bästa! – Jonas Berg, Cultura Gymnasium –

Kommentarer är stängda.