Hebron nu del av Unescos världskulturarv

Unesco beslöt på fredagen att uppta Hebron, en av världens äldsta städer, på listan över världskulturarvet. Israel och USA försökte i det längsta förhindra beslutet. 

Profeten Abraham sägs ligga begravd i den palestinska staden Hebron. I dag ligger Hebron på av israel ockuperat område på Västbanken. Här lever 200 000 palestinier och ett par hundra israeliska bosättare, som skyddas av ungefär lika många tungt beväpnade israeliska soldater.

På fredagen beslöt Unesco att Hebron ska upptas på organisationens världskulturarvslista. Organisationen placerar därtill Hebron på listan över hotade kulturarvsplatser.

Unesco beskriver Hebron som en av världens allra äldsta städer, med femtusenåriga rötter. Staden har under olika tider erövrats av romare, judar och korsfararare.

Ibrahimmoskén eller Patriarkernas grav (där inte bara Abraham utan Isak och Jakob och deras hustrur ligger begravda) är en helig plats för både muslimer,  judar och kristna.

De judiska bosättarna har länge velat utöka bosättningarna i staden, till följd av dess religiösa och historiska status.

Israel och USA har utövat hård press på Unesco för att förhindra beslutet, som däremot hälsats med stor glädje av palestinierna.

Netanyahu beslöt efter beslutet att skära ner på landets bidrag till FN med tio miljoner kronor. För motsvarande belopp ska man bygga ett judiskt kulturcentrum i bosättningen Kiryat Arba, på ockuperad palestinsk mark.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley försökte i det längsta förhindra Unescos beslut.

Beslutet fattades under ett möte i polska Krakow. Det kommer nu att följas av årliga Unescoinspektioner av situationen i de gamla delarna av Hebron, där den palestinska befolkningen lever under hårda restriktioner från den israeliska ockupationsmakten.

Bilden: Ibrahimimoskén i Hebron/Patriarkernas grav.