Thoreau, Walden och icke-våldet

Henry David Thoreau föddes för två hundra år sedan och är för många mest känd som tidig grönavågare genom Walden. Men hans bok Civil olydnad, inspirerade både Mahatma Gandhi och Martin Luther King.

Författaren och filosofen Henry David Thoreau, föddes för tvåhundra år sedan, den 12 juli 1817. Hans mest kända bok Walden, publicerad 1854, skildrar hans tvååriga nybyggarliv vid Waldensjön, strax utanför staden Concord i närheten av Boston i USA.

För många är Thoreau genom Walden (som tidigare på svenska hette Skogsliv vid Walden) känd som tidig grönavågare. I efterhand har omständigheterna kring bokens tillkomst relativiserat vildmarksskildringen.

Thoreau genomförde inget överlevnadsexperiment. Järnvägen gick i närheten. Henry Davids mamma fixade tvätten och lite mat emellanåt. Däremot ville Thoreau genom att leva enkelt undvika att förslavas av lönearbete, för att i stället filosofera, studera naturen, ägna sig åt sin egen inre utveckling och inte minst ifrågasätta det amerikanska samhällets växande materialism.

Frans G Bengtsson översatte ”Walden” till svenska 1924. Men Bengtsson fuskade, hoppade över flera kapitel och bättrade godtyckligt på originalet. Först 2006 kom en fullständig översättning, gjord av Peter Handberg.

Thoreaus viktigaste verk är i mina ögon pamfletten ”Civil olydnad” (1849, på svenska 2001 i översättning av Johan Hammarström). Boken inspirerade såväl Tolstoj, Mahatma Gandhis ickevåldskamp i Indien som Martin Luther Kings medborgarrättsrörelse.

Martin Luther King kom i kontakt med Civil olydnad som femtonåring och fascinerades av tanken på att vägra samarbeta med ett ont system. Han kom till insikt om att det i lika hög grad var en moralisk skyldighet att inte samverka med det onda som att stödja det goda. Thoreaus lära blev senare viktig för medborgarrättsrörelsen.

Bakgrunden till Civil olydnad är att Thoreau vägrade betala skatt på grund av sitt motstånd mot slaveriet och det mexikansk-amerikanska kriget., som 1848 ledde till att Texas, Kalifornien och New Mexiko erövrades av USA från Mexiko.

Thoureau fängslades men släpptes efter en dag sedan någon (kanske hans moster) mot hans vilja betalat skatten.

Fotnot: Se filmen här under om Thoureau och Civil olydnad. Den är aktuell. Vad ska en medborgare gör om landet styrs av en president vars värderingar hen avskyr på alla vis.

 

 

 

En reaktion på ”Thoreau, Walden och icke-våldet”

  1. Så gör ju rika svenskar redan. De tycker att landet styrs av en regering vars värderingar de avskyr på alla vis. Därför undviker de att betala skatt, eller betalar så lite det överhuvudtaget går. Kan det kallas för civil olydnad?

Kommentarer är stängda.