Bannon och Kushner vill privatisera USA:s krig

Steve Bannon och Jared Kushner vill att privata företags välbetalda legoknektsarméer ska ta över USA:s krig i Afghanistan.

Steve Bannon, Trumps högerextreme chefsrådgivare och Jared Kusnher, svärson och rådgivare, besökte lördagen den 8 juli tillsammans Pentagon och fick träffa försvarsminister Jim Mad Dog Mattis, skriver tidskriften The Nation.

Syftet med besöket var att övertala försvarsministern att privatisera kriget i Afghanistan. Med på besöket var två affärsmän som gjort extremt lönsamma affärer på krig.

Den ene var Erik Prince, den ökände grundaren av Blackwaters legoknektsarmé, som under Bushregimen drev en stor privat armé i Irakkriget. Blackwaters soldater ställde till en ohygglig massaker och dödade dussintals civila, varefter de miste sina kontrakt.

Sedan Prince sålt sitt företag organiserade han en privatarmé för Förenade Arabemiraten – och blev en nyckelrådgivare åt Trump i militära frågor.

Med på mötet var också Stephen Feinberg, en affärsman från New York som äger och kontrollerar DynCorp International, det största privata företag som USA anlitar i kriget i Afghanistan. Samme Feinberg äger investmentbolaget Cerberus Capital Management LP, som köpt upp företag som tankar spionplan, tillverkar gevär åt krypskyttar och liknande. Företaget omsätter 30 miljarder dollar.

Trump ville tidigare i år låta Feinberg göra en ”översikt” av USA:s många underrättelsetjänster. Feinberg blev tidigt en nyckelfigur i Trumps inre krets via sin nära vänskap med Steve Bannon.

Feinberg ville överlåta kriget i Afghanistan på CIA, som skulle lägga ut uppdrag på privata paramilitära enheter, vars arbete till största delen skulle äga rum utan någon insyn alls, till skillnad från den reguljära armén.

Försvarsminister Mattis lyssnade under det nämnda mötet på Prince och Feinberg, men menade att deras tankar på privata arméer gick för långt. Men Mattis har tidigare sagt sig vilja skicka ytterligare flera tusen amerikanska soldater till Afghanistan. Och han har tidigare varit positiv till privata arméer. Trumps lojaliteter ligger förmodligen hos Prince och Feinberg.

Bilden här under: Blackwaters legosoldater i Irak 2004.

En reaktion på ”Bannon och Kushner vill privatisera USA:s krig”

  1. Storkapitalet förnekar sig inte. Kriget som en affärsidé. Tydligare kan det inte bli. Staten betalar kapitalet med skattebetalarnas pengar men slipper stå med skammen för mördandet. Småbödlarna kan man ju ställa inför rätta om det skulle behövas medan politiker och militärer kan svära sig fria från allt ansvar.

Kommentarer är stängda.