Tiggare fängslas i Danmark

Den hungrige tiggare som i Danmark ber om ett bröd kan dömas till två veckors fängelse.

I SR:s Studio ett rapporterar Natacha Lopez från ett Danmark där lagen mot tiggeri skärpts i juni. På tisdagen tillämpades lagen för första gången mot en tiggande kvinna som dömdes till två veckors fängelse.

– Den tiggare som stjäl ett bröd kan dömas till tusen kronor i böter, säger en av de danska experter som intervjuas i programmet.  Den som tigger ett bröd riskerar med den nya lagen två veckors fängelse.

Fattiga EU-migranter har enligt EU:s lagar rätt att resa till Danmark eller Sverige.  De nya lagrummen riktar sig därför mot ”otrygghetsskapande” läger där tiggare bor eller mot ”otrygghetsskapande” verksamhet.

Det sistnämnda kan definieras som att sitta på en offentlig plats med en mugg eller en skylt, vilket anses ”genera allmänheten”.

För tiggarna, de flesta rumänska romer, innebär de nya lagarna högst konkret ökad otrygghet. Man tvingas övernatta mera undanskymt på farligare platser, där tiggarna riskerar attacker, överfall, stölder och sexuella trakasserier av kvinnorna.

Samtidigt gör DSB raider på S-tågen i Köpenhamn, skriver Politiken. DSB:s privata vaktstyrkor rensar tågen och perrongerna från tiggare.

Lagarna är selektiva. De används enbart mot rumänska och bulgariska tiggare  inte mot danska hemlösa.

Och de markerar ännu en fas i den långa och kusliga historien av diskriminering av romer.