Vellinge nya Sjöbo

Genom ett tiggeriförbud blir rika Vellinge ett Sjöbo anno 2017, en ort som ger främlingsfientligheten ett ansikte.

Kommunstyrelsen i rika Vellinge beslutade på tisdagen att införa förbud mot tiggeri fyra centrala områden i Vellinge, Höllviken och Skanör.

Genom att inte föreslå ett generellt tiggeriförbud hoppas Vellinge kringgå gällande lagar.  Tiggeriförbudet utformas som ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna.

Moderaterna har egen majoritet i den skånska kommunen, så det är ingen tvekan om att förslaget kommer gå igenom, skriver SVT. Men även Liberalerna var positiva till förslaget, liksom självklart sverigedemokraterna.

De nämnda partiernas lokala representanter vill förbjuda fattigdom i den rika kommunen – och förvandlar därmed Vellinge till ett Sjöbo anno 2017, en plats som ger främlingsfientlighet ett ansikte.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (m), bilden, vill att beslutet i Vellinge ska ses som ”en signal till riksplanet” och till politiker på EU-nivå , att Sverige ska behandla de tiggande romerna som paria, ungefär som på andra sidan Sundet, där den som tigger kan dömas till fängelse och utvisas.

Beslutet ligger i linje med en kuslig tradition i Sverige av trakasserier mot och förföljelse av romer.

Foto: TT.