Svetlana Aleksejivitj på Louisiana dagen när AKB avgår

Efter att ha lyssnat på Nobelpristagaren Svetlana Aleksejivitj på Louisiana Litterature om hur en militaristisk manlig kultur skapar krig tycker jag att de moderater som vill fördubbla försvarsanslagen borde ha något att lära sig.

– Männen i Sovjetunionen var gisslan i en militaristisk kultur. De gick ut i kriget och kämpade för fäderneslandet.

Svetlana Aleksejivitj, Nobelpristagare 2015, samtalade på fredagen på Louisiana Litteratures Parkscen med den danske författaren Carsten Jensen om bland annat sin ”Kriget har inget kvinnligt ansikte”. Cirkustältet är fyllt till sista plats. Nästan lika många lyssnar utanför. De flesta är kvinnor, kanske 80 procent. Var höll männen hus?

Aleksejivitj fortsätter:

– Kvinnorna i Sovjet dyrkade inte krigsguden. De såg annorlunda på världen och var rädda för att de kunde dödas i kriget. Sådant bekymrade inte männen.

Hennes föreläsning äger rum några timmar efter det att moderaternas partiledare på andra sidan Sundet tillkännagjort att hon lämnar sin post. Detta sker i sin tur två dagar efter det att samma Anna Kinberg Batra tillsammans med moderaternas försvarspolitiske talesman Hans Wallmark krävt att Sverige ska fördubbla försvarsanslagen på tio år, till två procent av BNP, 46 miljarder årligen.

Anna Kinberg Batra medgav, skrev Svenska Dagbladet, att mångmiljardökningar av kommer att kräva hårda nypor vad gäller andra delar av statsbudgeten, läs skola, vård, sociala satsningar, pensioner, etc.

I referaten om det moderata förslaget fanns inte ett ord om andra säkerhetsåtgärder, om sådant som erfarenheterna av att Sverige levet mer än 200 år i fred, trots att vi aldrig haft en militärmakt som kunnat besegra farliga grannar.

I medierna skildrades AKB:s avgång bedrövligt nog mest som en följd av ett personligt misslyckande och inte som en konsekvens av en misslyckad politik, vad gäller samarbete med främlingsfientliga krafter som SD och sådant som militariseringen av Sverige.

En manlig partiledare hade aldrig behandlats på liknande vis. Formerna för avsättandet var sexistiska. Samtidigt profilerade sig AKB som en svensk krigshetsande Thatcher, vilket föga uppmärksammades.

Men åter till det soliga Louisiana och Svetlana Aleksejivitj.

– Varje totalitärt samhälle har en manlig ideologi, säger hon. Männen efter kriget var alltid hjältar. De kvinnor som deltagit i krigen berättade aldrig vad de upplevt. När jag intervjuade dem fick aldrig någon man vara med. Hela tiden påpekade de att ”det här jag säger nu får du inte berätta”. Min bok bygger på allt det jag inte fick berätta …

Fotnot: Louisiana Litterature fortsätter till söndag. Allt är fritt för den som betalt inträde. Bland lördagens författare kan nämnas Svetlana Aleksejivitj, Zadie Smith, Paul Auster, Siri Hustvedt och Linda Boström Knausgård.

5 reaktioner på ”Svetlana Aleksejivitj på Louisiana dagen när AKB avgår”

  1. Även nobelpristagare använder ibland om de har ett speciellt syfte med sina utsagor mycket förenklade resonemang.Fråga:Var skulle Svetlana Alexsejivitj hållt detta föredrag om ”de ryska männen” ej försvarat Ryssland?I Berlin?I Moskva?Varje totalitärt samhälle har en manlig ideologi?Verkligen en svepande generalisering.Är all ”ideologi” manlig?Sannolikt kan man även tänka sig ett totalitärt feministiskt matriarkat.Tycker mig kunna se sådana klara utvecklingstendenser i -inte minst-Sverige.

  2. Uppsnappat meddelande från Hemliga Jönssons Säpo-central i Höganäs:”Den där Sören är nog rysk agent.Kanske är det Katja som telepatiserar från Dvinsk.Bäst att hålla ögonen på den där Sören.Aktivera GPS-kontrollen och slå på buggen i hanses Iphone.Med Sören vet man aldrig så noga.Hemlige Jönsson”.

  3. Kriget har inget kvinnligt ansikte. Inget manligt heller. Framförallt inget mänskligt. Vi har vårt försvar, militärt, civilt och psykologiskt, för att kriget inte skall våga visa sitt vidriga anlete här. Inte för besegra några farliga grannar.

    1. Håller med HGL. Ett defensivt försvar som ej hotar andra är en rimlig ambition. När man däremot bjuder in Natoländer som USA att deltaga i krigsövningar så får det en mycket mer hotande och offensiv inriktning. Gotland blir en språngbräda för Nato vid en eskalerande kris i Baltikum.

    2. Oftast-men inte alltid- är krigets sanna ansikte dollarsedeln.Kriget som ett mycket lönsamt affärsföretag.Just nu en ”mycket lovande” utveckling på Raytheon-aktier bl a.Guldet ”skenar” också.Men var finns guldhandlar-kontoren efter ”Armageddon”?På den där basen på baksidan av Månen kanske?

Kommentarer är stängda.