DN hetsar och kränker: ”Ge Margot Wallström skrivförbud”

Dagens Nyheter ställer sig på Trumps sida när de i en huvudledare attackerar Margot Wallström och hennes ambition att Sverige ska underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

”Ge Wallström skrivförbud” hette det i rubriken till en arrogant ledare i Dagens Nyheter den 1/9. Rubriken var avsiktligt dubbeltydig. Utrikesministern omyndigförklarades nedlåtande och hon (så skriver man bara om en kvinna) skulle inte tillåtas skriva under den FN-konvention om förbud mot kärnvapen, i vars tillkomst Sverige spelat en positiv och aktiv roll. 121 länder står bakom konventionen, dock inte Nato-länderna.

Det är en obehaglig och illa skriven huvudledare. ”Atombomber är otäcka”, det har vi vetat sedan Hiroshima, heter det. Men världen är ”full av våld och ondska”.

I samma tidnings lika pinsamt eländigt argumenterande  huvudledare 8/9 (säkert författad av samme surgubbe) heter det lika nedlåtande att ”Margot Wallström drömmer om globala förbud mot kärnvapen medan Sveriges allierade, som Finland, skakar på huvudet …”

Men bästa Dagens Nyheter, vet inte herr ledarskribenten att Finland sedan länge har en lag som förbjuder införandet av kärnvapen på finskt territorium, till skillnad från Sverige?

Trumps USA har hetsat mot konventionen. USA:s rabiata FN-ambassadör Nikki Haley arrangerade utanför säkerhetsrådets session en högljudd demonstration för kärnvapen. Nyligen hotade Trumps försvarsminister James Mad Dog Mattis Sverige och en rad andra länder med att de som skriver under konventionen inte kan räkna med USA:s militära stöd.

Det är ju så Donald Trump tänker. Han uttalade sig i valkampanjen för att USA ska använda kärnvapen och har beordrat kraftig upprustning av de amerikanska kärnvapnen.

DN är inte ensam om hetsen mot Margot Wallström i frågan om kärnvapen.

Expressens ledarsida argumenterade heller inte i sak utan argumenterade med personangrepp och kallade Wallström ”världsfrånvänd”:

”När Kim Jong-Un rustar upp sina kärnvapen kan inte en demokrati som USA-rusta ned”.

Moderate Gunnar Hökmark använde  i Aftonbladet liknande tongångar:

”Wallströms naivitet gör nämligen de hänsynslösa regimer som struntar i internationell lag och rätt ännu farligare. Därmed ökar riskerna för oss alla.”

Den 20 september inleds i FN undertecknandet av konventionen. För Sveriges del står otroligt mycket på spel.

Avskaffandet av kärnvapnen har sedan decennier varit svensk politik, utifrån insikten om att kärnvapnen är det enskilt största hotet mot mänskligheten.

Att stå fast vid den politiken är viktigare nu än någonsin.

9 reaktioner på ”DN hetsar och kränker: ”Ge Margot Wallström skrivförbud””

 1. ”….gör nämligen de hänsynslösa regimer som struntar i internationell lag och rätt ännu farligare. Därmed ökar riskerna för oss alla.”

  Hökmark har ju fullständigt rätt om USA….

 2. Allt stöd åt Margot Wallström och svenskt kärnvapenmotstånd. På vad sätt skulle Sveriges intressen gynnas av atombomber?

 3. Nu är det så att dessa fanatiskt blinda krigshetsare är få i antal men högljudda just nu. Att låta dom stå oemotsagda är det som är farligt, inte att de skulle utgöra en majoritet av något slag.

 4. Varför har Svenska Fredskommitten raderat all information om sig själva och deras koppling rill Ryssland sedan 40 talet tror du?

  Varför ska vi se dom som fanbärare för faktisk neutralitet?

  1. Vad grundar du ditt påstående att fredsrörelsen I Sverige skulle vara misstänkt kopplade till Ryssland eller Sovjet, historiskt sett. Låter mer som smutskastning än fakta.

   1. Det är är grundat i fakta som fann tillgängliga på Svenska Fredskommittens wikipedia sida fram tills att någon av deras företrädare insåg att dom inte framtod som advokater för absolut neutralitet i ett av dom forum där vem som helst lätt kan söka information om dom.

    Svenskt Fredsråd har sedan det skapats haft samma relation till Ryssland som Föreningen Contra haft till Usa. Allt detta känner Sören Sommelius till.

 5. Även krigshetsare, som helt fast tror att vi löser konflikter genom att bomba och härja, har aldrig förr lovsjungit atombombernas och kärnvapnens pris.

  Nu har det hänt. I Sverige. De som är emot kärnvapen-strålning som avlivningsmetod i krig
  kallas naiva.

  Strålning som fräter av skinnet på sina offer innan de dör, strålning som drabbar individers gener och förstör vår arvsmassa är nu plötsligt helt okey att tillverka och använda! Jag fattar ingenting.

 6. Helsingborgs dagblad står inte efter i detta avseende. I dagens ledare (9/11) sägs att den svenska fredsrörelsen är en ”krigsorganisation” och att den ”tar sin marschorder från Moskva”. Debattnivån är förfärande låg och avsaknaden av sakargument är talande.

Kommentarer är stängda.