Neruda – film med poetisk sanning


Den chilenska filmen Neruda är en en magisk film, både poetisk och burlesk om en dramatisk tid i den blivande Nobelpristagarens liv.

+

Pablo Larraíns bioaktuella Neruda skildrar i poetisk-lyrisk form den chilenske poeten Pablo Neruda under ett dramatiskt skede av hans liv. Hans folkliga popularitet hotar den totalitäre presidenten Videla. Neruda går under jorden, först i Chile där kommunistpartiet hjälper honom att finna gömställen. När situationen förvärras lyckas han fly utomlands.

Larraín, Chiles främste filmare och tidigare känd för bland annat No (2012), har gjort en magisk film, både poetisk och burlesk. Den förhåller sig ganska fritt till vad som egentligen hände Neruda. Filmen formulerar ett slags surrealistisk sanning, om Chile, tidsandan efter kriget och om Nobelpristagaren Neruda själv i en filmisk berättelse med vilda jakter, skurkar och hjältar.

Nerudafilmen har i Sverige fått ett lite blandat mottagande. Jon Asp i Svenskan gav  högsta betyg till ”en film om konst, politik och folklighet i efterkrigstidens Chile”. Adam Feinstein, författare till den stora biografin ”Pablo Neruda a Passion for Life”, skriver högintressant om filmen i The Guardian.

Pablo Neruda var bara nitton år när han gav ut 20 kärleksdikter och en förtvivlad sång. Den tunna diktsamlingen gjorde honom i ett slag till både Chiles och en av Latinamerikas mest lästa poeter. I filmen förekommer många citat ur 20 dikter, men också ur Canto General, det stora eposet om Latinamerika, som låg till grund för Nobelpriset 1971.

Nerudas liv var dramatiskt och melodramatiskt, romantiskt och fyllt av poesi. Bara en bråkdel av allt han skrev finns översatt till svenska. För intresserade finns många tvåspråkiga (spanska/engelska) diktsamlingar, som Isla Negra. Den bästa samlingen på svenska är nog Artur Lundkvists tolkningar i Lampan på marken. Canto General innehåller både storslagna partier och åtskilliga smädesdikter.

Neruda avled 1973, kort efter den USA-stödda fascitiska kuppen mot Salvador Allendes regim. Dödsorsaken är oklar. Neruda led av prostatacancer. Men undersökningar under de senaste åren pekar på att han mycket väl kan ha mördats av Pinochets regim.

Filmen Il Postino (1994) återuppväckte intresset för den chilenske poeten och hans poesi. Den utspelar sig under en romantisk sommar på Capri. Neruda är där med sin älskarinna. Han hjälper sin brevbärare att skriva dikter till servitrisen på byns café. Med dem vinner brevbäraren hennes hjärta och Nerudas poesi blir en kraft som övervinner alla hinder.

Det skulle inte förvåna mig om om vi med tiden får se än fler storfilmer om Pablo Neruda. Hans liv och dikt rymmer allt en begåvad regissör behöver för att göra överdådiga filmer.

Min egen biografi om Pablo Neruda publicerades 2012, Pablo Neruda – poet, älskare och kommunist (h:ströms förlag.)

Fotnot: Såg själv filmen Neruda på Bio Scala i Båstad under den gångna helgen. I Helsingborg visas filmen på Röda Kvarn, fredag 29/9 17.30, lördag 30/9 15.30 och söndag 1/10 20.00.

Bilden: Luis Gnecco som Pablo Neruda. Foto: Edge Entertainment.