39 984 ståplatser på Knutpunkten i Helsingborg

Knutpunkten, Helsingborgs Centralstation, vägrar låta besökare sitta men gör 16 undantag.

40 000 personer besöker varje dag Helsingborg C, Knutpunkten. 24 000 kommer eller avreser med tågen. Till det kommer färjetrafiken och bussarna.

Det händer att tåg blir försenade, att människor som ska mötas missar varandra och måste vänta.

Men för den som väntar finns ingenstans att sitta, skriver Helsingborgs Dagblad. För 40 000 besökare finns sexton säger sexton sittplatser.

Någon av de återstående 39 984 besökarna, som alltså måste stå, kan ju ha problem med benen, bara vara trött, ha lång tid att vänta  eller något annat skäl att sitta. Men de lär få fortsätta att gå, stå eller springa. De sexton sittplatserna är med avsikt.

Magnus Andersson, affärschef för tåg, drift och fordon på Skånetrafiken, uttalar sig för HD. Sittplatser kan locka in fel personer i vänthallen, tror han.

– Det finns en sådan risk, man måste fundera på hur man gör så man skapar sittplatser för rätt personer. Man vill ju inte att sittplatserna ska leda till att andra personer som inte är resenärer uppehåller sig i vänthallen.

Men, jisses Amanda, så kan man väl inte resonera. Sätt beväpnade vakter utanför entrén då och släpp bara in dem med giltiga färdbevis. Det är en slutgiltig lösning.

Eller tänk kreativt! Lös problemet!!

Ett hinder kan vara de byråkratier av företag som ska tjäna pengar på oss resenärer. Knutpunkten ägs av fastighetsbolaget Wihlborgs som hyr ut stationshuset till Jernhusen, som jag uppmärksammat många gånger genom icke-fungerande rulltrappor i Hässleholm. Svenska reseterminaler hyr i sin tur av Jernhusen och hyr vidare till bland annat Skånetrafiken.

Med så många företag att betala till och ta hänsyn till är ju icke-lönsamma personer i behov av sittplats förstås ”inte prio ett”, som det heter i artikeln.

Foto: Jennie Lorentsson/HD.

En reaktion på ”39 984 ståplatser på Knutpunkten i Helsingborg”

  1. Lite matematik. Låt oss anta att 10% av besökarna har behov av att sitta. Det blir per dag 4000. Nu kommer inte alla dessa 4000 på en gång. Knutpunkten har öppet 18 timmar/dygn. Det blir i genomsnitt 222 personer/öppettimma som vill sitta en stund. Om varje sittande klarar sig med att sitta i 10 minuter blir det möjligt för sex personer att nyttja var sittplats under en öppettimma. Det finns 16 sittplatser totalt. 16×6 är lika med 96. Då blir det inte drygt 39000 stående( undrar om så många stående får plats samtidigt) utan cirka 100. Räknar man då med de platser som finns på färjeplanet, perrongerna och vid bussterminalens vänthall, blir det sittplatser över under de flesta av öppettimmarna.

Kommentarer är stängda.