Läsandet och demokratin 40 år efter Slamfarmen

Om läsandet som demokratins immunförsvar och böckernas roll för demokratin samtalade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och Torgny Karnstedt, som för fyrtio år sedan debuterade med romanen Slamfarmen.

Om ”Makten och skönheten” samtalade författaren Torgny Karnstedt med LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson under ett seminarium på bokmässan. Det handlade om arbete, litteratur, demokrati och samhälle. Om läsandets roll för demokratin.

– Jag föddes i ett samhälle som var felbyggt, sa Torgny Karnstedt. I dag har vi en klass om inte läser. Ändå är läsande – och fungerande bibliotek – nödvändiga för att stärka demokratins immunitetsförsvar.

– Sverige har blivit det land i västvärlden där klyftorna växer allra snabbast, fortsatte Karl-Petter Thorwaldsson.

Han föddes i en arbetarfamilj i småländska Kosta.

– Det fanns boklotteri på fackklubbsmötena och läsning var en viktig del i bildningsresan. Men i dag är det 45 % av de manliga LO-medlemmarna som aldrig läser en bok.

En utgångspunkt för samtalet var att det i år är fyrtio år sedan Torgny Karnstedt debuterade som arbetarförfattare med den uppmärksammade romanen Slamfarmen, som skildrar förhållandena på Bolidenfabriken (senare Kemira)  i Helsingborg och såldes i 70 000 exemplar. I år har romanen kommit i en nyutgåva.

Bilden härunder från Torgny Karnstedts monter på bokmässan, utformad som en industrilokal.