”Man måste som människa göra motstånd”

Torgny Karnstedt, arbetarförfattare och föreläsare, besökte i veckan Enhetsgruppens källarantikvariat i Helsingborg och talade om språkets betydelse och om sin debutbok Slamfarmen, om Boliden i Helsingborg.

Torgny Karnstedt flyttade 1973 till Helsingborg, fick jobb på Bolidens stora kemiska fabrik. Snart fick han jobb som processkötare, jobbade skift och drömde om att köpa en motorcykel.

– Redan första dagen på jobbet hände så mycket att jag började skriva dagbok.

Kort tid därefter höll författaren Lasse Strömstedt höll föredrag i Helsingborg om Grundbulten, hans roman i fängelsemiljö utifrån egna 20-åriga erfarenheter.

– Det öppnade en ny värld för mig.

Strömstedt bodde över i Torgnys kollektiv på Drottninggatan. Efter besöket var dagboken borta. Det dröjde inte länge innan Prismas förlag hörde av sig, Strömstedt hade på eget bevåg förmedlat den dit. ”Skriv en roman”, ville förlaget. Och så blev det. ”Slamfarmen” uppmärksammades stort och såldes i 70 000 ex.

Fyrtio år senare ger Torgny ut romanen i nyutgåva i 700 ex på Karnstedts förlag.

– Det har blivit svårare för de små förlagen, det finns 1500. De står för mycket av den viktiga utgivningen men får sällan litteraturstöd, de syns inte heller i bokhandlarna, där de stora förlagens böcker dominerar helt.

När Slamfarmen kom ut uppmärksammades den särskilt i de många fackföreningstidskrifterna.

– Många är borta nu, få har utrymmen för kulturmaterial eller noveller. Och LO har inte kvar kulturen som facklig prioritering.

Många av dagens fabriksarbetare läser aldrig en bok.

– Vad händer med ett samhälle där allt fler slutar läsa böcker? Vad beror det på att det parti som den största gruppen LO-medlemmar sympatiserar med har rötter i nazismen? Hur kan det komma sig att nazister åter marscherar på våra gator? Man måste som människa göra motstånd!

Fotnot: Enhetsgruppens antikvariat ligger i en källarlokal på Furutorpsgatan 71 i Helsingborg. Öppet onsdagar 17.00 – 18.30 samt vid föredrag. Webbsida: enhetsgruppen.nu.

2 reaktioner på ””Man måste som människa göra motstånd””

  1. Såg idag när du minglade på jubileet. Hoppas du kände dig firad. Du och alla som var med när det festades.
    En del av alla oss som slet på HD under1970_2000 när tidningen blomstrade under guldåldern och allting hände, under Willes tid, kanske undrar var vi finns i historiebeskrivningen. Men det minns ju inte du. Vi såg dig inte så ofta på redaktionengolvet. .
    Hälsningar, Janne B

    1. Hej Janne, det var för mig en vemodig tillställning med många tankar på gamla tider på HD. Jag var också en del av redaktionen de åren du nämner, kulturredaktionen, och förstår inte riktigt vad du syftar på. Hälsningar tillbax Sören

Kommentarer är stängda.