Hur ska det gå för bibblan på Råå?

För 43 år sedan tillkom områdesbiblioteket i Rydebäck, ett av tio i Helsingborg. Sedan dess inga nya satsningar. Nu vill politikerna ”lägga ner” eller möjligen ”flytta” den väl fungerande bibblan på Råå. Många var heligt förbannade på ett välbesökt diskussionsmöte i onsdags.

I Högastenskolans matsal genomfördes på onsdagskvällen ett ”dialogmöte” om den hett omdebatterade nedläggningen av det uppskattade biblioteket på Råå, eller (beroende på hur man ser det) flytten till IcaMaxi köpcentrat.

Trots regn och novemberrusk hade ett hundratal engagerade tagit sig till skolan, på inbjudan av kulturnämndens ordförande och vice ordförande, Kristian Anderson (M) och Björn Tuvesson Alm (S). På plats var också bibliotekschefen Catharina Isberg.

Stämningen var mer än laddad. Rååbibliotekets vara eller inte vara inte bara engagerar. Det har inte minst blivit en symbolfråga för hur de styrande politikerna under lång tid genom satsningar på köpcentrat kring IcaMaxi och Systembolaget slagit sönder det tidigare levande Råå. När nu också biblioteket försvinner tror jag att många upplever det som sista spiken i kistan.

Frågan ställdes, om politikerna tänkt på utarmningen av Råå.

Kristian Anderson svarade med en verbal slalomgir.

– Visst är det olyckligt. Men det handlar om ekonomisk bärighet. Det är tråkigt. Vi har full respekt för de som menar det. Men …

Under kvällen upprepades egentligen bara ett enda argument för flytten till  IcaMaxi-köpcentrat, att befolkningen på Ättekulla enklare skulle kunna ta buss eller bil till ett bibliotek där.

Vad händer med väl fungerande Råå biblioteks vänner? Inga svar.

Andra undrade varför inte Ättekulla kunde få ett eget bibliotek? Den frågan fick ungefär svaret ”inga pengar” som skulle kunna skrivas ”politiskt ointresse”. Biblioteksverksamheten i Helsingborg är kraftigt underfinansierad och ligger år efter år i statistiken bland de sämsta i Region Skåne.

Det finns i dag tio biblioteksfilialer i Helsingborg. Den senaste – i Rydebäck – kom till 1974, alltså för 43 år sedan. Sedan dess har de styrande politikerna bara haft sådant som underjordiska garage, halvmiljardsfotbollsläktare och liknande i huvudet.

Men Helsingborg har ju växt och förändrats på 43 år. I stället för att lägga ner ett väl fungerande bibliotek, det på Råå, borde nya områdesbibliotek som också blir lokala kulturcentra prioriteras.

Fotnot: Genom ”flytten” till IcaMaxi köpcenter får ett nytt bibliotek 400 kvadratmeter i stället för nuvarande 300. Vad det innebär i form av hyreskostnader, personal, bokbestånd och liknande – fick aldrig några svar på mötet. Beslut väntas inom, de närmsta månaderna, ”egentligen är det ett tjänstemannabeslut” hette det. Nästa år realiseras planerna. Förhandlingar pågår om tomma lokaler, dock inte invid Systembolaget.

En reaktion på ”Hur ska det gå för bibblan på Råå?”

  1. Det kommer säkert att gå bra. Personalen och Råå biblioteks vänner kommer att göra sitt yttersta för att flytten ska bli en succé. Framförallt Råå biblioteks vänner, hoppas jag.

Kommentarer är stängda.