Sverige rustar för krig genom EU:s Pesco

 

Medan vård och skola inte får de satsningar som behövs har riksdagen nu beslutat om svensk anslutning till EU:s Pesco, ett omfattande militärsamarbete. Allt mer av budgeten kommer att gå till vapen. 

I den gångna veckan gick Sverige in i ännu ett militärt avtal tillsammans med 24 andra EU-länder. I avtalet heter det att ”medlemsstaterna förbinder sig att gradvis förbättra sin militära kapacitet” och att ”Regelbundet öka försvarsbudgeterna i reala termer, för att nå överenskomna mål”.

EU:s militära samarbete ska ske inom ramen för Pesco, som står för Permanent Structured Cooperation in Defence.

Brittiska Independent tror att Pesco påskyndats därför att det i många europeiska länder med Trump som president i USA uppstått en ovisshet då det gäller möjligheten att förlita sig på amerikanskt stöd i kriser.

I Dagens ETC är den miljöpartistiske riksdagsledamoten och tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter dubbel upprörd. Han reagerar på  bristen på debatt i frågan. Riksdagsledamöterna fick bara 24 timmar på att ta ställning i frågan. Och han störs av att än mer av samhällets resurser ska användas till krigsförberedelser.

EU bildades som ett fredsprojekt. Med beslutet om Pesco blir EU en profilerad militärallians.

Sverige är givetvis med, skriver Carl Schlyter: ”… vi nöjer oss inte med värdlandsavtal med Nato, nu ska vi öka de militära ambitionerna att kunna bedriva krig med andra även i EU. Men vi gör det utan att fråga folket.”

Värdlandsavtalet med Nato kan komma att medföra fördubblade militära kostnader. Till det läggs nu kostnaderna för Pesco. För kort tid sedan beslöt regeringen att prioritera inköpet av ett amerikanskt antimissilsystem för upp emot 25 miljarder kronor, i stället för det billigare och moderna franska vapensystemet, som används av flera EU-länder. Vad innebär det?

Danmark står utanför Pesco, liksom Malta och Storbritannien. Varför går Sverige med? Sverige som har en 200-årig tradition av fred rustar nu för krig på ett skrämmande vis.

Foto: AFP.

2 reaktioner på ”Sverige rustar för krig genom EU:s Pesco”

  1. Nej till Nato. Nej till värdlandsavtalet. Nej till Lissabonfördraget och PESCO (som av någon anledning var okänt för många) . Nej till USA. Hur ska vi utforma vår säkerhetspolitik? Sköldpaddan har en bra variant. När det börjar osa katt, drar han in huvud och fötter under skalet, och låter larmet dra förbi. Det kan han göra för att han har ett rejält eget skal att lita på. Har han inget eget skal, får han dela med någon annan. Eller skaffa ett eget. Bara att välja eller hoppas att det inte osar katt de kommande tvåhundra åren.

  2. Det hela är mycket märkligt. Alla dessa beslut om värdlandsavtal, Nato-samarbete och nu PESCO tas utan någon fördjupad debatt. Vi får bara höra ett ständigt mantra att Ryssland hotar Sveriges existens, ett mantra som helt saknar en reell och allsidig analys. Har Juholt rätt när han säger att vi går mot ett teknokratiskt samhälle där demokratin urholkas allt mer?

Kommentarer är stängda.