Katja Olsson fyller 90

Katja-kaktus_3691

Katja Olsson – eller Kazimiera Kurdziel – fyller 90 år den 4 mars. Hon bor nu i Helsingborg, men föddes i östra Polen,  satt fem år i nazismens koncentrationsläger och överlevde.

Katja Kunskapssk--

När Kazimiera Kurdziel var femton år kom tyska soldater till hennes by i sydöstra Polen. Andra världskriget hade brutit ut och Polen var ockuperat av Nazityskland. Många män hade blivit inkallade till soldater. Kazimiera fördes av nazistiska soldater från sitt hem till en gård i Österrike. Där blev hon tvångsarbetare hos en österrikisk bonde. Hon var en av över en miljon polska tonårsflickor som delade samma öde.

Men Kazimiera – eller Katja som hon heter i dag – längtade hem. Efter ett år rymde hon för att hon längtade efter sin mamma. Men hon gick på fel tåg, greps och fördes till Auschwitz som slavarbetare.

Åren mellan 15 och 20 tillbringade Katja i nazismens läger, främst i Auschwitz men också i kvinnolägret Ravensbrück norr om Berlin, ökänt för sina experiment på levande människor. Någon vecka före krigsslutet1945 kom hon med de vita bussarna till Malmö.

Hon var 20 år och vägde 30 kilo. Men hon överlevde och fick ett nytt liv i Sverige. Här träffade hon Sture. De gifte sig och fick tre döttrar. Kazimiera Kurdziel blev Katja Olsson och arbetade hela livet inom sjukvården, liksom sin mamma som var barnmorska i den polska byn.

För någon vecka sedan visade Helsingborgs filmstudio filmen Den tyske läkaren, en spelfilm  om den ökände Dr Mengele, läkaren som utförde experiment på människor i Auschwitz, särskilt tvillingar och dvärgar. Vid filmens visningar berättade Katja för biopubliken om hur hon såg Mengele i Auschwitz och om hur hon lyckades klara sig undan medicinska experiment i Ravensbrück.

Den 4 mars fyller Katja 90 år. Vi ska fira henne på restaurang i en liten krets. Annars hade vi gått på bio tillsammans igen. Samma kväll visar nämligen Röda Kvarn Magnus Gerttens film Every Face has a name.

Filmen handlar om hur den 28 april 1945 krigsfångar och överlevare från nazisternas koncentrationsläger kommer till Malmö hamn. I journalfilmerna ser vi hundratals anonyma människor stiga i land. Många ler och vinkar medan andra står i skymundan med outgrundliga ansiktsuttryck.

Nu, 70 år senare, har filmaren Magnus Gertten sökt upp flera av de tidigare anonyma ansiktena för att låta dem berätta sin historia. Kanske var rentav Katja Olsson en av dem.

 Fotnoter: Magnus Gerttens film Every Face has a name visas på Röda Kvarn i Helsingborg den 4, 7 och 8 mars.

På HD:s kultursida publicerade jag på Förintelsedagen den 27 januari i år en artikel om Katja Olsson, den kan läsas här.

Samma dag intervjuades Katja av Anna Hanspers i Sveriges Radio, P4, lyssna här.

I min bok Flickan som kom till Auschwitz berättar jag om Katja Olssons liv. Boken är utgiven på Historiska Media i Lund och kan beställas här, som pocket eller som e-bok.

Bilden överst är nytagen, Katja står på sin inglasade balkong med stora egenodlade kaktusar.

Bilden därunder är från Kunskapsskolan, där Katja Olsson för något år sedan berättade för elever om sitt liv och om åren i Auschwitz och Ravensbrück. Bilden här under togs 1940 av en fotograf på Adolf Hitlerplatz i österrikiska Bad Hall. Katja var 15-årig tvångsarbetare och måste som polska alltid bära ett P på sina kläder.

Katja15

2 reaktioner på ”Katja Olsson fyller 90”

 1. HEJ
  Jag heter Alice och läser din bok bland annat. Jag är lessen om jag väcker onda minnen men kan du berätta om din tid i Auschwitz. Jag blev så glad när jag såg att du fortfarande var vid liv. Jag bor på en ö i Göteborgs skärgård i Öckerö kommun. Det skulle vara en ära att få träffa dig. Och det skulle kul om du svarade och gav mig din E-postadress. Jag läste att du hade klarat dig två tack vare slumpen. Förlåt om jag väcker minnen som du hade glömt men jag är så glad att du lever. Vad var det som gjorde att du höll dig vid liv? Jag undrar vad du kände när du var rivensburg och den där kvinnliga docktorn tänkte använda dig till försöks kanin? jag menar du behöver inte svara på de. Om det är smärtsamt
  hej då jag har fler frågor men det kan vi ta en annan gång

  KRAM ALICE
  ps jag lider med dig

  1. Hej Alice, tack för din fina kommentar som jag ska vidarebefordra till Katja. Om du är i Helsingborgstrakten, hör av dig kanske kan vi arrangera ett möte med Katja.

Kommentarer är stängda.