Utrikespolitik ger bättre säkerhet än vapen

Schori_4242

Vi måste föra en dialog med våra meningsmotståndare, sa Pierre Schori i Helsingborg på måndagskvällen. Och inte glömma, med Olof Palmes ord, att utrikespolitiken är vår främsta försvarslinje.

Hörsalen på bibblan i Helsingborg var fylld till sista plats när Pierre Schori på måndagskvällen berättade om sin  stora självbiografi Minnet och elden, med undertiteln En politisk memoar med samtida synpunkter. Och om sin kritiska syn på den pågående smyganslutningen av Sverige till Nato.

– När jag var ses år bodde jag med min familj i Malmö och blev rädd när jag såg kraftiga eldsken över Sundet. Fick senare veta att det var RAF, det brittiska flygvapnet, som bombade Gestapos högkvarter i Köpenhamn.

Efter kriget kom utmärglade fångar från koncentrationslägren till Malmö.

– Några av dem placerades på mina föräldrars lilla hotell, där det bara fanns 13 rum.

Kanske formades den blivande politikern och diplomatens engagemang av dramatiska händelser i barndomen. I dag är Pierre Schori angelägen om att formulera sina erfarenheter efter 50 år i politiken. Han är oroad över att den svenska alliansfriheten håller på att ta skada. Och han ser en svensk Nato-anslutning som ett stort hot mot vår säkerhet.

– Hur kommer man i Ryssland att uppfatta om Östersjön förvandlas till ett innanhav i Nato? Några JAS-plan på Gotland löser ingenting. I stället behöver vi ett modernt cyberförsvar och kanske behöver vi återinföra en modern värnplikt. Vi måste föra en dialog med våra meningsmotståndare. Och inte glömma, med Olof Palmes ord, att utrikespolitiken är vår främsta försvarslinje.

Pierre Schori är djupt kritisk mot Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien.

– Det vore en vanära för Sverige om de affärerna fortsätter. Vi ska inte sälja vapen till ett land som halshugger kvinnor och piskar dissidenter. Dessutom bortser vi från att Saudiarabien är stor exportör av radikal islamism, både till al Qajda och till ISIS. Det finns ett samband mellan halshuggningarna i Saudiarabien och de som utförs av ISIS.