Billy Graham – den kristna högerns gudfader

Predikanten Billy Graham avled i veckan som gick, 99 år gammal. Under sitt liv byggde han ett miljardimperium, hyllade USA:s alla krig och kan ses som gudfadern till dagens kristna ultrahöger.

”Vi säljer den bästa produkten i världen. Varför skulle vi inte marknadsföra den lika effektivt som vi säljer en tvål?”

Billy Graham, demonpredikant och förgrundsfigur i den amerikanska evangeliska kristna högern, avled i veckan, 99 år gammal. Han var lika intensivt engagerad i att frälsa själar som att säkra finansiellt stöd åt sin verksamhet, skriver Cecil Bothwell i Counterpunch. Citatet ovan från en intervju i Saturday Evening Post 1963.

Bothwell skildrar i sin biografiThe Prince of War: Billy Graham’s Crusade for a Wholly Christian Empire” (2007) hur Graham under sin långa karriär alltid varit på etablissemangets sida, gett sitt stöd åt alla USA:s krig och arbetat för makt åt den vita och kristna befolkningen i landet.

Han krävde tidigt att Nixon skulle bomba Nordvietnam också om det skulle kosta en miljon liv. Han angrep de som demonstrerade mot Vietnamkriget, de var radikaler som hotade ”the American way of life” och ifrågasatte också Martin Luther King, trots att de båda var baptistpräster.

Graham hyllade soldater, krig och massförstörelsevapen – så länge de befann sig i vita kristna händer. Och han rättfärdigade krig mot alla som var fiender till den amerikanska kapitalismen.

Graham prisade kommunistjägaren Joseph McCarthy. Han försvarade Nixon efter Watergate. Han gjorde antisemitiska uttalanden och förordade kastrering som straff för våldtäktsmän.

Senare gav han sitt stöd till Bush den äldres krig mot Saddam Hussein som i hans ögon var ”Antikrist”.

På alla sätt var Billy Graham den andlige gudfadern till dagens kristna höger, menar Bothwell. Därmed kan hans politiska roll inte underskattas. Han har också haft nära kontakter till en lång rad presidenter.

Materiellt var Graham framgångsrik. Han byggde upp ett imperium värt miljarder. Hans son William Franklin Graham III har nu tagit över ledningen för Billy Graham Evangelical Association.

Bothwell menar att Graham påverkat en rad amerikanska presidenter till att lämna det tidigare sekulära styret av landet för ett kristet, ”In God We Trust”.

Grahams ideologi byggde på fruktan, rädsla för en vredgad gud, för kommunister och homosexuella, för rasintegration och för döden.

8 februari till 1 mars kommer Grahams kista och kvarlevor att placeras i Capitolium i Washington, en hyllning som bara förunnats ett fåtal amerikaner tidigare, som Abraham Lincoln, John F. Kennedy och Rosa Parks. Graham blir den 32:e i raden och den fjärde vanliga medborgaren som hyllas med denna tradition.

Här ett tal av Billy Graham från 1957: