Februari i Syrien – ”som tredje världskriget”

FN:s säkerhetsråd beslöt på lördagen enhälligt att besluta om 30 dagars vapenvila i Syrien, enligt en resolution som lagts fram av Sverige och Kuwait. Februari i Syrien har varit som tredje världskriget, rapporterar NYT. Vapenvilan beskrivs som en stor framgång för Sverige i FN:s säkerhetsråd.

Vapenvilan i Syrien är nödvändig och kommer om den kan träda i kraft att öppna möjligheter för hjälptransporter och evakuering av civila från det svårt drabbade östra Ghouta.

Under början av februari har Syrien känts som början på ett tredje världskrig rapporterade New York Times, se filmen ovan. De olika aktörerna har varit aktiva, USA, Ryssland, Turkiet, Israel och Iran, den syriske regimen samt rebellgrupper lojala med den syriska regimen och andra i opposition.

500 människor har dödats av regeringssidan sedan förra söndagen medan rebellernas attacker på Damaskus dödat åtminstone 16 civila, skriver BBC.

Sverige har spelat en aktiv roll i förhandlingarna om vapenvila, berättar utrikesminister Margot Wallström för Dagens Nyheter.Hon träffade under lördagen bland annat Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Det skedde i ett läge när det såg ut som om Ryssland skulle lägga in ett veto för tolfte gången när det gällde kriget i Syrien. Men på lördagskvällen vände det.

Resolutionen kan vara Sveriges största framgång hittills i säkerhetsrådet, hoppas Margot Wallström.

– Det handlar om någonting som betyder någonting för människor direkt. Den här gången vann det humanitära över det militära.

Det återstår att se om vapenvilan kan genomföras och vad den i så fall leder till.

Foto: TT.