Facebook försvårar för traditionella medier

Facebook har ändrat algoritmerna. Plattformen ska mindre sprida nyheter och mera hjälpa sina användare till ”meaningful social interactions”, säger Mark Zuckerberg. Den enskildes mediebubblor och åsiktshorisonter krymper dramatiskt. Liksom demokratin.

Efter anklagelserna om att Fake newsFacebook påverkade valet i USA har Facebook ändrat sina algoritmer, alltså de koder som styr vilket material som visas på våra privata Facebooksidor.

Syftet är att ge mer utrymme åt ”personligt innehåll” och mindre åt nyhetsmaterial och delade artiklar. Det här sker ju i det fördolda. Som användare har jag ingen möjlighet att förstå vad ändringarna innebär, än mindre försöka styra flödet själv. Jag kan inte veta, bara ana vilka förändringar som gjorts.

I Nättidningen Opulens skriver Kevin Shakir att Facebooks nya algoritmer är ett demokratiproblem.  Facebook har två miljarder användare i världen och  fem miljoner i Sverige. 

Omkring varannan svensk får sina nyheter genom Facebook. Det innebär att FB påverkar både vårt mediebeteende och vår världsbild. Facebook och Google är i dag två av världens viktigaste informationspridare och  borde underställas etiska regelverk.

Detta har blivit obehagligt uppenbart under skandalen de senaste dagarna, när DN avslöjat att Google inte velat rensa upp sökresultat med antisemitiskt innehåll. Nu säger till slut en juridisk chef på bolaget att sökalgoritmerna förbättrats.

Då hade Googles söktjänst också visat upp propaganda från den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen som om det vore nyhetsartiklar.

Facebooks Mark Zuckerberg säger nu: “I’m changing the goal I give our product teams from focusing on helping you find relevant content to helping you have more meaningful social interactions.”

Facebook har alltså ändrat fokus. Det privata ska ta över från det samhälleliga och politiska. Samtidigt försvåras möjligheterna för traditionella medier att sprida nyheter på plattformen.

Kevin Shakir är orolig för vad som kommer att hända med tillgången till nyhetsinformation när ingen märker att det plötsligt sprids färre nyheter i Facebook-flödet. Värst drabbas de som aldrig läser en dagstidning eller lyssnar på nyheter i radio och TV utan förlitar sig på Facebooks nyhetsflöde.

Deras mediebubblor och åsiktshorisonter krymper dramatiskt. Liksom demokratin.