En ödesdag i USA:s historia

Tisdagen den 13 mars kan komma att räknas som en ödesdag i USA:s historia, genom Donald Trumps utnämning av den lynnige teaparty-anhängaren Mike Pompeo till ny utrikesminister och f d tortyrvittnet Gina Haspel till ny CIA-chef.

Donald Trump avskedade på tisdagen USA:s utrikesminister genom att förödmjuka honom, med ett twitter och utan ett personligt telefonsamtal. Till hans efterträdare utsågs CIA-chefen Mike Pompeo, med ett minst sagt solkigt politiskt förflutet. Pompeos bakgrunden är denna, skriver tidskriften The Nation:

De ultrakonservativa lång-miljardärerna Charles och David Koch blev i det viktiga mellanårsvalet 2010 ”definierande figurer i amerikansk politik”. Två år hade gått sedan Barack Obama valdes till president. Teapartyrörelsen, en ultrakonservativ falangen inom republikanerna hade bildats och skulle ta revansch.

Bröderna Koch, huvudägare till USA näst största  privatägda företag, spelade en avgörande roll för att finansiera Teaparty-politikerna och storsatsade i valet 2012 för att besegra Obama, som Pompeo då kallade ”en ond muslimsk kommunist”.

Nu har Donald Trump till ny utrikesminister utsett Mike Pompeo, som när han valdes till kongressen 2010 allmänt kallades ”bröderna Kochs kongressman”. Pompeo har varit ytterst lojal mot dem sedan dess.

Pompeo är en utrikespolitisk hök, som i starka ordalag fördömt Iran-avtalet, uttryckt farhågor för muslimer i USA, motsatt sig stämningen av Guantánamolägret och krävt att visselblåsaren Edward Snowden ska återföras från Ryssland och dömas till döden.

Han har kallats hårdför, hänsynslös och aggressiv, den politiker i Washington som varit mest inblandad i politikerskandaler.

Mike Pompeo kommer sannolikt att bli den mest konservative utrikesministern någonsin i USA:s historia, skriver New York Times.

Trump sätt att avskedade  Rex Tillerson med ett sedvanligt twittermeddelande utan att ha kontaktat honom, säger en del om hur det går till i Vita huset. Tisdagen den 13 mars 2018 kan bli en brytpunkt till en än kusligare fas i den amerikanske presidentens maktutövning.

Tillerson var trots allt en moderat politiker, en person som från rollen som Exxon-vd hade erfarenhet av vad som krävs i beslutsfattande på hög nivå. Han har förmodligen spelat en återhållande roll gentemot Trumps sluggeraktiga politik mot Nordkorea och Iran.

Gina Haspel blir nya chef för CIA. Hon har ett högst tvivelaktigt förflutet. 2002 arbetade hon för CIA och bevittna waterboarding-tortyr av fångar i Thailand. Hon anklagades också för att ha förstört inspelningar av sådan tortyr.

Den nya utrikesministern har för övrigt sagt att waterboarding inte ska räknas som tortyr. Han har prisat de torterare som använde sådana metoder som ”patrioter”.

Bilderna: Överst Mike Pompeo. Därunder Gina Haspel.