Hatbrott tas inte på allvar

15 hatbrott anmäls varje dag i Sverige. Men få eller inga leder till något slags påföljd, konstaterar SVT, som gjort en viktig undersökning.

”Att bussa sin hund på någon för att personen är muslim, eller att spotta på den som är svart – det är exempel på hatbrott som sker varje dag i Sverige. Det ska vara olagligt, men SVT:s granskning visar att inget av de vanligaste brotten ledde till någon som helst påföljd. Det är näst intill riskfritt att begå de hatbrott som är allra vanligast”, heter det i SVT:s granskning.

SVT har granskat 188 anmälningar om hatbrott. Inte ett enda fall av olaga hot eller ofredande har resulterat i dom.

Bara på två platser i landet­ – Stockholm och Malmö – finns inom polisen särskilda hatbrottsgrupper, som försöker fastställa motivet till olika brott. Den här verksamheten utsätter grupper i samhället, som romer, muslimer, judar, svarthyade, för grova kränkningar, som är ovärdiga ett demokratiskt samhälle. Därför borde hatbrotten vara prioriterade inom polis och rättsväsende.

Mycket av hatbrotten hänger samman med främlingsfientliga sverigedemokraternas retorik och med SD-inspirerade sajter som Avpixlat och Flashback. Grova angrepp på minoriteter föregicks av grova rasistiska utspel, som sverigedemokraternas vidriga reklamkampanj mot romer.

En modig muslimsk kvinna, Fatima Raza i Katrineholm, uttalar sig i en intervju nedan om de skändningar hon återkommande blivit utsatt för, se filmen härunder, och om hur olika hon blivit bemött av polisen när hon velat anmäla de hatbrott hon utsatts för.