Tjänster och gentjänster i makteliten

3489439_2048_1152

Den saudiska vapenaffären handlar nu både om vapen till en vidrig diktatur och om hur man beter sig i de allra innersta ekonomiska och politiska makteliterna.

jacob-wallenberg

Jacob Wallenberg, Investors ordförande, och en av de mäktigaste personerna i svenskt näringsliv, skickade i onsdags ovanstående mejl till ett 40-tal av Sveriges ekonomiskt mest inflytelserika personer, avslöjar Sveriges Radio. Bifogat var ett utkast till den artikel som på fredagen publicerades på DN debatt. 31 av de 40 tillfrågade undertecknade.

Det hela väcker spontant obehag i flera avseenden. De 31 undertecknade ”toppdirektörerna” är en maktsfär med uppenbara personliga relationer. Här gäller det liksom i jägar- och samlar-samhällen att byta tjänster och gentjänster. Genom att hålla sig väl med Wallenberg kan undertecknarna säkert räkna med att bli gynnade i framtida sammanhang.

Med utspelet vill Jacob Wallenberg och den andre undertecknaren av mejlet, Ericssons ordförande Leif Johansson, varna regeringen för hur illa det går om man inte gör som näringslivets mäktigaste vill. Underdåniga kommentarer hördes också från s-håll under fredagen. Leif Pagrotsky uttryckte förståelse för artikeln. Margot Wallström tycker ”att man kan ha all respekt för de här åsikterna”. Är det så här det går till i samspelet mellan den ekonomiska och politiska eliten, till vardags bakom slutna dörrar?

Den publicerade och omdebatterade artikeln handlar allmänt om Sveriges handel med Saudiarabien, utan att gå in på vapenhandeln. Debatten borde handla om vapenhandeln till en diktatur som gravt kränker mänskliga rättigheter i strid mot reglerna för svensk vapenexport. Något sådant gör inte de 31 undertecknarna. De har inte skrivit texten själva, bara snabbt tagit ställning till den.  Hade den behandlat vapenexporten hade ”toppdirektörerna” fått ytterst svårt att offentligt försvara saken.

Ändå har de flesta av dem flytt undan offentligheten och vägrat svara på journalisternas frågor. Radions Ekot sökte dryga tiotalet direktörer ”men ingen har sagt sig ha möjlighet att bli intervjuad”.

Ericsonchefen Leif Johansson svarade dock på frågor i P1-morgon, men undanglidande och med papegojupprepningar av inövade fraser. I StudioEtt hördes en annan höjdare Carl Bennett, tyvärr på samma nivå. Ingen av dem talade till lyssnarna för att argumentera och reda ut.

Hela historien handlar från och med den här fredagen både om vapen till en vidrig diktatur och om hur man beter sig i den allra innersta makteliterna. Affärerna med det odemokratiska Saudiarabien sprider mögel in i den svenska demokratin.

Fortsättning lär följa, med Sveriges Radios kompetenta journalister som drivande.