Dokumentärfotots Landskrona har fått sitt Tyghus

I september invigs sjätte Landskrona Foto Festival. På torsdagen smyginvigdes Landskrona Fotos blivande nav, det nyrenoverade Tyghuset mitt emot museet.

Submerged Portraits Series by Gideon Mendel.
From the Drowning World Project

– För några år sedan gick vi kaxigt ut med att Landskrona skulle kunna bli Skandinaviens fotodokumentära huvudstad. Många tog det inte på allvar. I dag vågar jag säga att det inte alls är omöjligt.

Göran Nyström, Director för Landskrona Foto, talade när de renoverade lokalerna i Tyghuset mitt emot Landskrona museum ”smyginvigdes” på torsdagskvällen. Här ska om något år finns både en fotohistorisk utställning. Redan nu finns lokaler för tillfälliga utställningar och en biograf för bildvisningar. Tyghuset blir det framtida navet i Landskrona Foto.

– Vi vet inte ännu vad vi ska kalla verksamheten här, kanske ett Sveriges Fotohistoriska centrum. I samarbete med Lunds universitet kommer här att bedrivas forskning om bilder och om det fotografiska kulturarvet.

I Tyghuset presenterade Landskrona Fotos konstnärliga ledare Jenny Nordquist årets kommande sjätte Landskrona Foto Festival (14 – 23 september). Över 120 fotografer från hela världen deltar. I Citadellets gamla kvinnofängelse visar Gideon Mendel, brittisk fotograf född i Sydafrika, utställningar om HIV och Aids, bland annat känsloladdade bilder från 1993 då det inte fanns botemedel eller bromsmediciner. Samma fotograf skildrar i en annan bildserie klimatkrisen genom översvämningsbilder. Några av dessa visas i kanalerna runt citadellet.

Mendels bilder från flyktinglägret Djungeln nära Calais är annorlunda.

– I lägret fanns så många fotografer som skulle dokumentera flyktingarnas liv att Mendel började tvivla på sig själv som fotograf, berättar Jenny Nordquist. Han upplevde att fotografernas bilder ”förskönade den tragiska situationen”. I stället samlade han föremål som han hittade i lägret, skor, böcker, kläder och tog sedan ”vackra bilder” av dem i sin ateljé.

I Konsthallen kommer libanesisk-amerikanska Rania Matar att visa fyra olika serier, bilder av unga flickor i sina båda länder och av deras flickrum i olika åldrar. I Invisible Children visar hon bilder av flyktingbarn, som en påminnelse om att Libanon med fyra miljoner invånare hyser 1.5 miljoner flyktingar.

Landskrona Foto har varje år presenterat olika länders fotografi, 2017 stod Finland i fokus. Redan den 28.6 invigs View Chile, med bilder av sju chilenska fotografer. 2019 står Indien i fokus.

Jean Hermanssons efterlämnade bilder finns nu på Landskrona Foto. Hermanssons assistent Nils Peter Löfstedt har gjort både filmen ”Himlens mörkrum” och en utställning som turnerar i Sverige.

Planer finns på att nästa år i samarbete med Arbetets museum i Norrköping visa en utställning av tre svenska arbetarfotografer, förutom Jean Hermansson också Yngve Baum och Odd Uhrbom.