FN-möte i Folkets Hus

Cultura_4299

FN:s generalförsamling håller ett tvådagarsmöte i Folkets Hus i Helsingborg onsdag och torsdag.

Cultura_4298

Det hör inte till vanligheterna att stora FN-möten arrangeras i Helsingborg. Desto roligare när uppklädda delegater från hela världen nu samlas i Folkets Hus A-sal för att diskutera vår tids avgörande ödesfrågor.

Republiken Indiens delegat talar om vikten av rent vatten. Palestinas delegat, som har observatörstatus, uppmärksammar den oacceptabla levnadssituationen i Palestina och den ojämna fördelningen av resurser. Det talas om fred och om att bygga en bättre värld, om att förhindra spridningen av kärnvapen. Greenpeaces representant betonar vikten av att skapa en bättre värld för kommande generationer genom minskade utsläpp och hållbar utveckling.

Det är – nästan – som på riktigt, när Helsingborgs Culturagymnasium arrangerar ett tvådagars FN-rollspel. Gymnasieeleverna i årskurs ett och två på skolan, med inriktning på mänskliga rättigheter, deltar. Allt är mycket formellt, som sig bör. När Folkrepubliken Kinas representant viskar till en annan delgat blir han uppkallad av presidiet för att be om ursäkt för sitt opassande beteende. Jag gissar att också det är noga inövat och repeterat …

Som utomstående får jag sitta bakom pressavdelningen och följa sessionen. Mötets förlopp läggs av pressavdelningen löpande ut i bulletiner på nätet så att omvärlden kan följa vilka resolutioner som diskuterats och antagits. Läs här.

Generalsekreterare är Berdis, som med suverän lätthet håller en fast hand i mötet. Jag tycker att Sverige ska lansera henne som efterträdare till Ban Ki-Moon när det blir aktuellt. Efteråt får jag en kort audiens, då Berdis berättar att hon genomför FN-rollspelet och rollen som generalsekreterare som sitt gymnasiearbete. På bilden ovan sitter hon i mitten av presidiet, bakom den blå flaggan.

Talarna uppträder på svenska, tyska, engelska, portugisiska, med eller utan tolkar. Om någon talar för länge knackar generalsekreteraren i micken. Det är en studie i hur FN fungerar, där mänsklighetens ödesfrågor behandlas på allvar, under formella men också civiliserade mötesformer.

Mötet genomförs i Folkets hus A-sal, den vackraste och utan jämförelse bäst lämpade lokalen för ett så här ambitiöst program.

– Tänk om skolundervisningen alltid kunde fungera så här, säger Jonas Berg från Culturagymnasiet.

En reaktion på ”FN-möte i Folkets Hus”

  1. Otroligt bra inlägg och grymt kul att du besökte Fn-rollspelet! Som gammal culturian får jag gåshud när jag läser ditt inlägg och blir på sätt och vis stolt över min gamla skola, och över hur grymt jobb Cultura lägger ner på Fn-rollspelet! så lärorikt och roligt! Gillar detta!

Kommentarer är stängda.