Inga mer Saudivapen

svensk_krigsmaterielexport_2000-2014_0

Vapenavtalet med Saudiarabien förlängs inte. Tack och lov för det. Sverige har blivit en skurkstat då det gäller vapenförsäljning per capita (se tabellen härunder). Varför ska just Sverige exportera död och lidande som vilken vara som helst??

Vapenexportpercapita

Sverige har efter millennieskiftet blivit ett av de länder i världen som per capita exporterar mest vapen. De gamla reglerna om att inte exportera vapen till diktaturer eller till krigförande länder har blivit överspelade – utan parlamentarisk debatt.

De senaste dagarna har frågan om förlängning eller inte av avtalet om vapenförsäljning till Saudiarabien dominerat den svenska debatten. 31 vapenintresserade ”toppdirektörer” försökte med pinsam argumentering backa upp det häromdagen i en artikel på DN Debatt.

Margot Wallström skulle som hedersgäst på tisdagen tala vid Arabförbundets möte i Kairo. Men hennes färdigskrivna tal innehöll allmänna formuleringar om kvinnors rätt och mänskliga rättigheter – och Saudiarabien la in veto mot att hon skulle hålla talet. Läs talet här.

Därmed fick frågan sin egen politiska logik och ett givet snabbt slut.

Både SVT och SR  behandlade under dagen avtalsuppsägningen främst ur ett politiskt-taktiskt perspektiv. Vem vinner och vem förlorar politiskt på det uppsagda avtalet har man frågat sig, som om det vore den enda och viktigaste frågan.

Det som skett är ”ett politiskt nederlag för statsminister Stefan Löfven”, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Miljöpartiet skulle vara något slags vinnare.

Jag är själv utled på den sortens nyhetsdramaturgi, där ”experter” utser vinnare och förlorare i stället för att analysera och bena ut innebörden av komplicerade händelser ur olika perspektiv.

Jag tror också att de allra flesta svenskar hoppas att det brutna Saudiavtalet är ett första steg mot att återvinna anständigheten i vapenexporten.

Det är helt absurt att svensk vapenkunnande och svenska vapen ska säljas till en diktatur som Saudiarabien, som kränker mänskliga rättigheter, domineras av en kunglig elit, därtill uppträder som en hotfull stormakt mot sina grannar och exporterar extrema varianter av islam till regionen.

Sverige var 2011 det land i världen som sålde mest vapen per capita. Sverige har blivit en skurkstat då det gäller vapenförsäljning (se tabellen ovan). Varför ska just Sverige exportera död och lidande som vilken vara som helst??