Amnesty: #inteminröst när hela grupper misstänkliggörs

Svenska Amnesty går nu ut med en kampanj, där man kräver att svenska politiker ska ta ansvar för den politiska debatten inför det kommande valet.

Amnesty ger exempel på en retorik som värderar människor efter hudfärg, etnicitet eller religion och upprörs mot den med hashtaggen #inteminröst. Amnesty upprörs över att uttalande som misstänkliggör hela grupper får stå oemotsagda, över att grupper ställs mot varandra och människor omnämns som problem eller hot. Så skapas fördomar.

Amnestys upprop inleds med en påminnelse om en kuslig händelse i juni i år, då en 15-årig pojke oprovocerat angreps av en man i Skåne. Mannen ska ha slagit pojken, sparkat honom i huvudet, skrikit rasistiska glåpord och “åk hem”.

”En fotbollsspelare som gör ett misstag utsätts för rasistiskt hat. Kvinnor i slöja attackeras i lokaltrafiken. Flyktingboenden sätts i brand och hakkors klottras på både synagogor och moskéer.

I Sverige 2018 attackeras människor på grund av sin hudfärg, etnicitet eller religion. Det är ett människorättsproblem.”

Amnestys upprop är ett angeläget öppet brev till Sveriges politiker. Skriv under här!