Svindlande kommunala affärer kring Nicolaiskolan

Jag hoppas att Helsingborgs Dagblads stronga grävande journalister tar på sig gummistövlarna och ger sig ut i dyngan kring den svindlande försäljningen av Nicolaiskolan i Helsingborg.

Hur kunde Helsingborgs kommun låta en obskyr mäklare för tolv år sedan sälja Nicolaiskolan till ett företag där han själv var involverad med mångmiljonvinster. Helsingborgs kommun drabbades samtidigt av lika stora   reella förluster.

HD skildrar de svindlande affärerna då Nicolaiskolan såldes 2005. Den dåvarande chefen på Kärnfastigheter, dagens fastighetsförvaltning, fick alla att tro att det var investmentbanken Morgan Stanley som skulle bli ägare.  I stället var köparen ett litet bolag i skatteparadiset Luxemburg – Morgan Real Estate SA – med kopplingar till mäklaren.

Den frågan borde ställas till de politiker som genom okkunnighet eller kamraderi var ansvariga för att Nicolaiskolans byggnad 2005 såldes för sextio miljoner, utan att byggnaden blivit värderad och utan att försäljningen lagts ut på anbud.

Efter affären slutade chefen på Kärnfastigheter i kommunen, blev fastighetskonsult och bildade bolag tillsammans med mäklaren. 2006 såldes byggnaden vidare för 100 miljoner, alltså en vinst 80 procent på ett år. Den värderades senare till 180 miljoner efter fullgjord renovering.

Snabba cash. Och de inom kommunen som anade eller rentav visste något, som borde reagerat, de teg och blundade.

Mäklaren i fråga har inte betalt korrekt skatt. Sju år efter affären upptaxerades han av skatteverket med fjorton miljoner. Mot honom finns nu 70-talet konkursansökningar.

Viktiga följdfrågor måste ställas: Vart tog miljonerna för försäljningen vägen. Vilket ansvar har den tidigare kommunanställde chefen för Kärnfastigheter, som uppenbart tjänat pengar på en affär som missgynnat Helsingborgs stad grovt. Och vilka politiker har låtit det här ske? Jag har svårt att föreställa mig att en sådan här affär bara ”skett” utan att någon vetat vad som egentligen försiggick. Har den kommunala revisionen reagerat, det nämns inget om det i HD:s artikel.

Hur kan den här sortens svindlande affärer vara möjliga i en liten stad som Helsingborg? Jag har också svårt att tro att Nicolaiskolan är ett unikt exempel utan snarare ett inslag i korrupt härva.

Och jag hoppas att Helsingborgs Dagblads stronga grävande journalister snarast tar på sig gummistövlarna och ger sig ut i dyngan kring försäljningen av Olympiaskolan – och den kommunala myndighetskultur den kan vara ett exempel på!

Börja med att följa pengarna …

Bild: Rickard Dighammar/HD.