Av Kulturhuset bidde en ”inkubator för entreprenörskap”

Det blir inget kulturhus i den gamla brandstationen utan en ”Inkubator för entreprenörskap.” Ut med kulturen med en rejäl spark i baken. In med vad som möjligen kan tolkas som en lill-Handelshögskola för hur man bäst tjänar pengar. ”Vi har inga ambitioner att skjuta till några pengar till ett kulturhus”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson.

”En brandstation för den fria kulturen” skrev jag i min blogg häromdagen. Jag hade läst i HD och glatt mig över att den gamla brandstationens vackra byggnad på Gåsebäck i Helsingborg skulle bli ett kulturhus.

5500 kvadratmeter till den så länge styvmoderligt behandlade fria kulturen i Helsingborg, det var det mest glädjande beskedet i stan på år och dag. Därtill en rejäl satsning på de södra försummade stadsdelarna.

Men glädjen varade inte länge. På Helsingborgs kommuns hemsida talades det den 1 augusti på politiskt nyspråk  om brandstationen som en ”kulturell inkubator” och och om att den ”ståtliga tegelbyggnaden” ska lyfta området runtomkring, som ett led i H+ stadsförnyelseprojekt. Men, ack, ack. Inte en krona tycks det bli.

Peter Danielsson, den uppenbart genuint kulturfientlige moderate kommunstyrelseordföranden i Helsingborg, är tydlig till Helsingborgs Dagblad: ”… vi har inga ambitioner att skjuta till några pengar. Eventuella verksamheter där ska gå ihop sig på marknadsmässiga grunder.”

Vilken inskränkthet. Vilken oförmåga att inse att en stad utan kultur är dömd att förtvina. Under Danielsson & Co:s destruktiva år vid makten har Malmös och Landskronas attraktion för unga och kreativa människor flerdubblats.  Helsingborg har under samma tid gått en bedrövlig kräftgång, i skuggan av spektakulära och dyrbara hybrisprojekt, senast det dubiösa hotellet på Gröningen, dessbättre (tillfälligt?) hejdat. På tur står det eländiga Landborgsgaraget.

Samme person orerade häromdagen om att ”badrocksstaden” skulle få ett äventyrsbad för bortåt en halv miljard ur Dunkersfonderna, som tidigare plundrats på ett liknande belopp till ombyggnad av Olympia fotbollsstadion, samtidigt som HIF föll ur allsvenskan.

Danielsson gick tidigare i år ut med ett förslag på ökade biljettpriser på stadsteatern och konserthuset. De som besöker institutionerna, med eller utan badrock, sades ha råd att betala dyrare biljetter. Det är moderaternas kulturella plattform inför valet om några veckor.

Christian Orsing, Danielssons Sancho Panza och stadsbyggnadsnämndens ordförande, fick på torsdagen reda på vad som stått på kommunens hemsida under mer än tre veckor under ett nämndsmöte. Han såg till att det ”fula ordet” kultur omedelbart sanerades bort.

Nu har texten på hemsidan ändrats till:

”Inkubator för entreprenörskap.”

Ut med kulturen med en rejäl spark i baken. Ut med satsningar på eftersatta Gåsebäck med buller och brak. In med inkubatorer för hur man bäst tjänar mest pengar. En lill-Handelshögskola i en gammal fuktskadad brandstation tycks det handla om, långt från badrockarnas Laröd.

Bilden: En av många graffitikonstnärer som dessa dagar smyckar väggarna runt den gamla brandstationen på Gåsebäck i samband med tvådagarsfestivalen Global Street Elements. Bild: Stefan Lindqvist.