Två krigiska kristdemokrater

Dagens Nyheter fick rätt att publicera bilder på KD:s Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal på resa i Israel 2009.

Det första brutala och blodiga israeliska kriget i Gaza skedde före och efter årsskiftet 2008/09. Inte så lång tid därefter, under 2009,  reste Ebba Busch Thor och hennes kompis Sara Skyttedal till Israel. På Facebook la Sara Skyttedal ut bilder från resan.

På bilderna står kristdemokraternas nuvarande partiledare Ebba Busch Thor framför en stridsvagn, klädd i en t-tröja från den israeliska armén. På en annan bild poserar Skyttedal med en kulspruta i handen.

Vilka häftiga tjejer? Kristdemokrater. Hur heter det i budorden? ”Du skall icke döda”.

Sara Skyttedal stämde 2016 Dagens Nyheter för att tidningen publicerat de här bilderna. Efter två år har Patent- och marknadsöverdomstolen gett DN rätt att publicera bilderna, skriver tidningen Journalisten. Motiveringen lyder:

”De belyser därför sammanhanget för den aktuella resan på ett sätt som får anses motiverat av det journalistiska ändamålet att kunna skildra händelsen”, skriver Patent- och marknadsöverdomstolen.

Sara Skyttedal ska nu betala även DNs rättegångskostnader om över en halv miljon kronor.

Domen är nödvändig. Bilder av det här slaget säger något viktigt om politiker med maktpositioner. Att begränsa eller förhindra publicering vore helt orimligt.