FÖRSÄLJNINGEN AV ÖRESUNDSKRAFT: LEVER A&M UPP TILL HELSINGBORGS UPPFÖRANDEKOD?

Varför valde Helsingborgs stad det exklusiva amerikanska konsultföretaget A&M, Alvarez&Marsal, att handha försäljningen av Öresundskraft?

En liten svensk stad anlitar utan upphandling en av USA:s mest prestigefyllda konsultfirmor för det som betecknats som Helsingborgs stads största affär genom tiderna. Allt sker i största hemlighet med minimal offentlig insyn.

En uppgift i HD talar sitt eget språk. A&M begärde och fick åtta miljoner extra i arvode därför att arbetet med försäljningen försvårats till följd av den kommande folkomröstningen. Åtta miljoner.

Och vem förmedlade kontakten mellan Helsingborgs stad, ja Peter Danielsson antar jag, och A&M i New York? Jag har svårt att tänka mig att någon bara lämnat över ett telefonnummer. Men vem är länken – och vad motiverade valet?

På youtube-filmen här berättar Paul Aversano, ansvarig för A&M:s internationella verksamhet och också för affären med Öresundskraft, om sin personliga bakgrund och om hur konsultfirman arbetar.

Aversano, stationerad i New York, har arbetat på A&M sedan 2006 och var innan dess partner i EY, tidigare Ernest och Young, där ”partner” kan utläsas som delägare, men också har andra betydelser.

EY har som bekant i Helsingborg ett stort kontor i Nicolaiskolan, men flyttar under slutet av 2020 till nya lokaler i Oceanehamnen, ett kontor på fjärde våningen i Wihlborgs kontorshus Prisma som blir områdets ikonbyggnad, enligt tidningen Fastighetsvärlden.

– Allt bygger på personliga kontakter, säger Aversano. Våra kunder är inte bara kunder. Vi har personliga relationer med de vi arbetar för, ett personligt intresse av våra kunders ekonomiska framgång. Vi vill att våra kunder ska känna att de litar på oss.

– Vi måste också se både vilka affärsmässiga och vilka personliga motiv som ligger bakom våra kunders önskemål, fortsätter han.

A&M arbetar nu globalt på fyra kontinenter. De anställda förväntas engagera sig totalt:

– Go hard or go home.

Paul Aversano har ett nära förhållande till Fox Channel, där han återkommande anlitas som kommentar och analytiker.

Fox grundades 1996 av Rupert Murdoch (som fortfarande är styrelseordförande) och är USA:s största kabeltevekanal som når 85 miljoner hushåll i landet. Ultrakonservativa Fox News ger odelat stöd till Donald Trump som i sin tur följer kanalen på TV dagligen och bygger de flesta av sina tweets på vad som sagts i Fox News, också fake-nyheten om det våldsamma Sverige.

Aversano har återkommande deltagit som politisk och ekonomisk kommentator i Fox Business After the Bell, ”Efter klockan”, vilket syftar på klockan som ringer när den amerikanska börsen stänger för dagen. Han anlitas exempelvis för att kommentera handelskriget mellan USA och Kina och andra högprioriterade ekonomiska nyheter.

Avtalet mellan tjänstemän på Helsingborgs stad med A&M, Alvarez&Marsal, väcker många frågor. Först och främst, hur kunde man kringgå lagar om upphandling. Om nu något går snett och avtalet bryts, finns det risk för att Helsingborg ska betala skadestånd till den amerikanska firman – utöver de nämnda åtta miljonerna för folkomröstningen?

Finns det en särskild grupp inom kommunen som förser A&M med uppgifter om ”affären”, om folkomröstningen och om Öresundskraft? Vilka förutsättningar gäller i så fall?

I en tidigare blogg handlade mycket om anklagelserna mot Paul Aversano för fleråriga sexistiska trakasserier och rasistiska påhopp mot en av firmans anställda. Hur rimmar dessa med Helsingborgs stads etiska regler?

Så vitt jag vet har Helsingborgs stad en uppförandekod som alla leverantörer förväntas skriva under. Det handlar om sådant som nolltolerans mot rasism och mot diskriminering av sexuella, etniska eller religiösa motiv.

Lever A&M upp till uppförandekoden?

Vad innebär slutligen banden mellan Paul Aversano och Fox News. Fox News har länge varit en konstant ohederlig nyhetsförmedlare med en fakenews-journalistik som gynnat den amerikanska extremhögern. Detta om något borde ju strida mot Helsingborg stads etiska regler. Fox journalistik strider i alla avseenden mot all svensk pressetik.

Fotnot: Enligt uppgifter i torsdagens Helsingborgs Dagblad kan beskedet om en intresserad köpare och om prislappen komma redan i nästa vecka.