Om ÖRESUNDSKRAFT, Metoo, A&M:S sexuella skandaler – och om demokratin

Den amerikanska konsultfirman A&M öppnade 2017 nordiskt kontor i Stockholm. Paul Aversano, företags chef för affärer utanför amerikanskt territorium, ansvarar ytterst för försäljningen av Öresundskraft. De övriga tre på bilden är svenska medarbetare på stockholmskontoret.

Det exklusiva amerikanska konsultföretaget A&M, Alvarez&Marsal, har som bekant fått i uppdrag att utreda och genomföra försäljningen av Öresundskraft, Helsingborgs kommunala energibolag.

Det globalt verksamma A&M startade verksamhet i Sverige i juni 2017 genom att öppna ett nordiskt kontor i Stockholm. På bilden syns den ytterst ansvarige för uppdraget att sälja Öresundskraft, den amerikanske finansmannen Paul Aversano (andre man från vänster) tillsammans med tre av de verksamma på Stockholmskonoret. 

Aversano, är stationerad i New York och är ansvarig för A&M:s affärer utanför amerikanskt territorium. Jag har följt honom på twitter och instagram, som en person ständigt på långa resor över världen.  Han är också återkommande anlitad som kommentator av den amerikanska högernationalistiska och oftast Trumpvänliga TV-stationen Fox News.

Vad står A&M för, undrar jag? En snabb googling ger först och främst obehagliga kunskaper. 2014 anklagade en av de anställda på A&M, Ms.Maysa Abdel-Razeq, sin chef Paul Aversanooch andra chefer på företaget för grova sexuella och rasistiska trakasserier. Det handlade om 21 ”ofredanden” från den 11 oktober 2011 till 3 februari 2014. 

En källa citerar anklagelserna mot både A&M som företag och Paul Aversano, inlämnade till en federal domstol i New York, Manhattan Federal Court:

According to the suit, managing director Paul Aversano asked Abdel-Razeq to join him for a ”couples massage” and told her she had the perfect hips for ”carrying babies.” Other comments include, ”Your body is like a Coca-Cola bottle,” ”Damn those watermelons,” and the highly logical ”You are a Middle Eastern Queen, but I prefer to call you a Brazilian Queen so I prevent myself from liking a terrorist.” Aversano also assured Abdel-Razeq that although their first time having sex would be ”for 30 seconds” because he would ”get too excited,” he could later step up his game and go for ”3-4 hours.”

Fallet ledde inte till någon dom utan till en ekonomisk uppgörelse, för att slippa rättegång. Skadeståndsbeloppet till den utsatta kvinnan blev 700 000 dollar (*), alltså bortåt sju miljoner svenska kronor, enligt en tidningsartikel i Bloomberg Businessweek.

Kan Helsingborgs stad i #MeToo-tider verkligen överlämna stadens största affär någonsin till ett företag med den historien?

Paul Aversano, direktör på konsultfirman A&M.

På konsultföretagets hemsida kan man läsa om hur firman arbetar:

”We are the consulting firm known for asking tough questions, listening well, digging in and rolling up our sleeves. We are fact-driven and action-oriented. We move our clients forward, to where they need to be. We are A&M.”

Hur kommer konsultfirman att förhålla sig till de uppenbart odemokratiska inslag som så här långt styrt processen med försäljningen av Öresundskraft i största hemlighet också under ett val? ? Ställer man tuffa frågor också till uppdragsgivarna om den demokratiska aspekten? Öresundskraft som ska säljas tillhör för övrigt helsingborgarna, inte Danielsson & Co.

A&M har begärt och fått åtta miljoner kronor extra till följd av ”ökad komplexitet och tidsåtgång” som en konsekvens av den kommande folkomröstningen, med Danielssons bortförklaring. Notan lär stiga, var så säker. A&M sysslar med Big Business. Tydligen tycks demokrati vara mer ett hinder än en självklar utgångspunkt för en sådan här affär.

Hur påverkas vilken köpare som till slut köper Öresundskraft av att A&M hanterar processen? Kommer den framtida köparen enbart att bli en större finansiell aktör intresserad av snabba vinster? Allt tyder på det. Eller kommer den att ta rimliga hänsyn till de nuvarande ägarnas till helsingborgarnas bästa?

Kommer A&M att överhuvud ha åsikter om enskildheter i försäljningsprocessen, som det uppenbart odemokratiska i att folkomröstningen ska genomföras kort tid efter jul för att minimera offentlig debatt? Eller till de tre överklagandensom gjorts av ”Stoppa försäljningen av Öresundskraft”, ett till Konkurrensverket och två till Förvaltningsrätten.

Läs mer på ”Stoppa försäljningen av Öresundskrafts” innehållsrika hemsida

  • *Fotnot: Siffran på skadeståndsbeloppet storlek har inte kunnat bekräftas. Klat är att juristfirman som åtalat A&M och Paul Aversano, på sin hemsida stoltserar med de skadeståndsbelopp man tvingat fram i olika uppgörelser, där den nämnda siffran hör till de blygsammare beloppen.

Fotnot: Detta är en ny version av det material jag tidigare under lördagen lagt ut på bloggen.

En reaktion på ”Om ÖRESUNDSKRAFT, Metoo, A&M:S sexuella skandaler – och om demokratin”

Kommentarer är stängda.