Miljonlögner om tiggeriet

Polisens mijonlogn

Gävleborgspolisens ”utredning” om att ett tiggarläger i regionen omsätter miljonbelopp innehåller flera grova felaktigheter, skriver Medievärlden utifrån uppgifter i Nyheter24. Expressen och DN har vidarebefordrat rövarhistorien.

skarmavbild_2015-05-18_kl._14.39.45

En organiserad grupp tiggare i Hälsingland omsätter mer än tio miljoner om året, enligt polisen, rapporterade Tidningen Hela Hälsingland i lördags.

Artikeln fick stor spridning efter publiceringen. Dels i sociala medier (6720 delningar) men även Expressen och Dagens Nyheter återgav den. Expressens artikel har delats 10 000 gånger. Sverigedemokraterna är snabba på att göra politik av historien och Expressen onsdag skyndar sig att sprida den. Expressen intervjuar också förra justitieministern Beatrice Ask, som lägger pannan i djupa veck, historien verkar ju gå moderaternas ärende.

Nu visar det sig vara rena rövarhistorien. Nyheter 24 avslöjar polisens ”miljonlögn”. Och Hela Hälsingland backar och känner sig vilseledd av polisen.

– Vi håller precis på med ett antal uppföljningar. Bland annat en text där vi är mycket kritiska mot polisens uppgifter, säger Hela Hälsinglands ansvarige utgivare Tomas From.

Tidningen Medievärlden återger den obehagliga historien, som visar hur hur en fjäder till fördom hos en polis blåses upp till en Expressenhöna. Ingen faktakoll där, bara strykande medhårs av folks värsta fördomar.

Nyheter 24 har däremot kontaktat den campingplats som polisen hänvisar till och campingplatsägaren menar att polisens uppgifter är fullständigt felaktiga. Från polisen sida backar man nu. Det som kallats ”utredning” i medierna har bestått i att man frågat några tiggare hur mycket de får in per dag och så gångat med hur många tiggare man trott fanns i lägret. Hela Hälsingland skriver i en ny artikel där man reder ut:

”Polisområdeschef Lars Fredin förtydligar att uppgiften bygger på en matematisk modell i kombination med uppgifter från medlemmar i gruppen om hur mycket som skänks till dem under en dag.”

Den här sortens ”utredningar” och ”matematiska modeller” ger utslag i vanföreställningar som lägger grunden till SD-framgångar i opinionsundersökningarna. Tack för det Expressen och polis Fredin.

Medievärlden hyllar Hela Hälsinglands chefredaktör Tomas From, som ”gjort en pudel” och beklagat det inträffade. Man skriver under rubriken ”Så gör en riktig utgivare”:

”Publiceringen var ett haveri. Ur alla synvinklar. Polisen kom med felaktiga uppgifter som tidningen inte kollade.  … Den pudel som ansvarig utgivare Tomas From gör är ett föredöme.”