HD åter till Norra Strandgatan

121259_1672975_jpg_389249a

HD flyttade på måndagen från Vasatorpsvägen till N Strandgatan, där tidningshuset låg 1890 – 1930.

HD-Radhustorget_6617

Helsingborgs Dagblad flyttade på måndagen från tidningshuset på Vasatorpsvägen till mycket mindre nya lokaler vid Rådhustorget i centrala Helsingborg. Av alla som arbetade i det gamla HD-huset för bara två år sedan finns inte många kvar.

Det en gång så stolta och moderna tidningshuset var en sorglig syn det sista året. Stora utrymmen ekade tomma. Allt andades nedmontering.

De svenska dagstidningarnas ekonomier har de senaste åren befunnit sig i fritt fall, med sjunkande annonsintäkter och vikande upplaga. Allt gick fortare än någon kunnat ana. Sydsvenskans köp av HD 2014 var en ekonomisk nödvändighet. Få anade att nerskärningarna skulle bli så brutala som de blev när Bonniers tog över och hårdhänta rationaliserare inte gav publicisterna mycket att orda om. Många som jobbat länge i tidningshuset for illa.

Den tryckta tidningen var länge bedrövlig. I all synnerhet drabbades det som var själva kärnan, det lokala och granskande materialet.

Flytten till Rådhustorget innebar slutet för en femtioårig epok, som inleddes när HD i november 1964 flyttade från tidningshuset vid Drottninggatan, ett av Helsingborgs första funkishus, till det moderna tidningshuset vid Vasatorpsvägen i kvarteret Pukslagaren.

Förhoppningsvis innebär flytten också en nystart för de som följt med tillbaka till samma kvarter där HD en gång grundades.

De senaste månaderna upplever jag att tidningen,  i dag en edition av Sydsvenskan,  publicistiskt återhämtat sig och blivit bra mycket bättre än under den första smärtans kaotiska tid under slutet av 2014. Antalet Helsingborgssidor har välbehövligt ökats från tre till fem eller mer och särskilt helgtidningarna innehåller god journalistik och mycket läsning.

Men den lokala bevakningen och den grävande journalistiken behöver ytterligare fördjupas. Det är viktigare nu än någonsin, som motvikt till all kommunal infantiliserande gladinformation.

Så lycka till, alla gamla arbetskamrater! Ni behövs om det ska bli någon ordning på Helsingborg.

 Fotnot: HD:s första tidningshus låg 1867 vid Kullagatan, där Åhléns finns nu, skriver Jonas Nilsson i HD-historiken ”125 års Dagblad” (1992).  1868 – 1890 kom HD till HD vid nuvarande Konsul Olssons plats. 1890 – 1930 fanns tidningshuset (bilden ovan) i hörnet av Norra Strandgatan och Kolmätaregränd, huset står fortfarande kvar. 1930 – 1964 kom det första stora tidningshuset på Drottninggatan 20-22, som också finns kvar.

Den nya tidningsadressen är Norra Strandgatan, liksom 1890, fast 2015 snett över gatan i nummer 11 – och med fönster en trappa upp mot Rådhustorget.