Från Hope till Spänning

Ulla_Kraitz_Gustav_Kraitz_01

Ulla och Gustav Kraitz arbetar med stora skulpturprojekt både i Kina, i Förslöv och USA.

Konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz slog sig ner i Fogdarp på Hallandsåsens sydsluttning för snart femtio år sedan. En snöig januaridag hälsar jag på och bjuds på värmande ungersk kålrabbisoppa.

Gustav kom som flykting från Ungern 1956 efter Sovjetarméns ockupation av landet. Ulla kom som konstnär från Stockholm.

Många projekt har fötts i ateljén, verkstan och keramikugnen på åsen och som engagerade idéer och driven konst vandrat vida ut i världen. Mest känt är kanske Hope, Raoul Wallenbergmonumentet vid FN-huset i New York, invigt 1998. På närmre håll finns Birgit Nilsson-skulpturen i Båstad.

wallenberg

USA:s gapige presidentkandidat Donald Trump har bredvid FN-huset byggt en skyskrapa som ska övertrumfa FN. Arbeten vid huset ledde till en vansklig skada på Hope.

– Jag for över till New York och var med under en dramatisk natt när en av de fem stenpelarna byttes ut. Trafiken i området var avstängd för lyftkranarnas skull, tiden var knapp. Men vi klarade det. Vi försökte men fick ge upp tanken på att få ut ett skadestånd av Trump.

bea2++

 Under våren blir det två nya New York-resor för Gustav Kraitz. På Roosevelt Islands sydspets, i en park med utsikt mot FN-huset, ska makarna Kraitz sätta upp en lekskulptur. Det är en replik av ett verk som finns i Vandalorum, ”Havsdjur”, av diabas och keramik (havsdjurets ögon).

En kortare resa för Gustav och Ulla kommer att gå till Friends Arena i Stockholm, dit verket ”Spänning” ska levereras. Två elvameters pelare av porfyr ska resas, lutande mot varandra.

– Var och en väger 40 ton. Pelarna står på ett vågformat fundament, som är utformat för att kunna användas av skateboardsåkare.

Pelarna har tidigare använts industriellt i Finland, som valsar i ett pappersbruk.

– Det kommer att finnas spänning mellan pelarna – liksom inne i arenan!

Min blogg i morgon handlar om Gustav och Ulla Kraitz engagemang att skapa ett kulturcentrum i Norrvikens trädgårdar.

Foto: Wikipedia och jag själv.

Spanning_7132