Hatbrott mot romer?

mordbrand_romer

Tältande romer i Ramlösa sov i sitt tält när det började brinna, de fick panik och undrar ”varför någon vill döda oss?”.

20819-thumb

Ett tältläger med EU-migranter, rumänska romer, har under tisdagen angripits i Ramlösa, i vad som av allt att döma är en mordbrand. HD har intervjuat två män som låg och sov i tältet när det började brinna.

– Det enda vi vill är att vara här, tjäna ihop lite pengar och åka hem igen. Jag förstår inte varför någon vill döda oss, säger Vasili Duman.

Kanske kan en olycka inte uteslutas. Men bara möjligheten att de mest utsatta i samhället blir attackerade så att fara föreligger för deras liv är fasansfullt och fullständigt oacceptabelt.

Romer har i alla tider varit trakasserade och illa behandlade i Sverige. När de nu attackeras därför att de befinner sig i Sverige och tigger, därför att de tillhör de fattigaste i EU, väcker händelsen djupt obehag.

Skulle det hela vara en mordbrand måste den klassas som ett hatbrott. För mig är det svårt att inte se händelsen i ett sammanhang. Främlingsfientliga Sverigedemokraterna har länge i rasistiska reklamkampanjer attackerat vad man lögnaktigt kallat ”det organiserade tiggeriet”, och gjort vad man kunnat för att bygga upp hatiska stämningar mot de tiggande romerna. Partiet har bidragit till den atmosfär av fientlighet i vilken den här sortens händelser blir möjliga.